Würzburg sto opp fra asken

I Würzburg var alt nesten borte etter den 16. mars 1945. 225 britiske Lancaster bombefly meide ned gamle bygninger og kirker for fote.

Katedralen ble nesten jevnet med jorden, men ble bygd opp igjen.

I tyve år etter krigen arbeidet lokalbefolkingen for å skape en replika av den praktfulle byen på toppen av Die Romantische Strasse i Bayern.

Byen er en miks av gammel og veldig moderne.

Dette er byen jeg oppdaget Die Romantische Strasse i, men først etter at jeg hadde valgt å besøke byen. Den ligger nemlig bare rundt 30 kilometer fra vår perle i Sommarach. Etter flere besøk på Campingplatz Katzenkopf var vi skjønt enige om at det går ikke an uten å avlegge denne byen et besøk.

Forventningene var ubetydelige. Ikke en gang visste vi om det bodde 30.000, 130 000 eller 1 030 000 i byen da vi kjørte mot den. I dag vet vi at det riktge er godt og vel 130 000 innbyggere.

Katedralen midt i byen er et eksempel på byggene som er reist opp likt den opprinnelige kirken. Selvsagt er det ikke vanskelig å se at dette er en ny kirke,men likefullt gir den et fin preg på byen.

 

Hva som slo meg de første minuttene i denne byen, var at her er det faktisk bygd ut med trikk – tram. Egentlig en ganske liten by med trikk, men desto mer sjarmerende. Trikken gir faktisk byen et litt mer storbypreg.

 

Byen sett fra Schloss Marienberg.

Fra gammelt av var det biskopen som satte byen på kartet. Byen ligger tett ved Main, og den gamle Festnung Marienberg ligger på høyden på motsatt side av elva. Spaserturen opp dit er en utrolig tur hvor du vandrer gjenom portene i murene slik at jo høyere opp du kommer, jo lenger tilbake tid kommer du. Helt på totoppen er det en enkel kirke som ble bygd helt tilbake til cirka 700. Faktisk ble byen kristnet av de irske misjonærene Kilian, Kolnat og Totnan. Opprinnelige het byen Vurteburch. Det skal også ha vært en kirke der hvor katedralen er i dag, allerede i 788.

Rimelig gammelt, med andre ord…

Vi kommer ikke utenom å nevne huset du ser med undertegnede på. Nemlig Residenz Würzburg.  Bygget ble etablert i 1720.

Gågate, trikkeskinnene kan du skimte i bakgrunn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.