Villa med mørk historie

Denne villaen roper etter deg når du kjører forbi. Pass deg! Napoleon røvet byggverket til seg. Og det var her Adolf Hitler møtte Benito Musolini for første gang.

Haven er vakker og inneholder store mengder statuer
Glimt fra haven, her ved lysthuset.

Villa Pisani er nyere enn  de fleste andre av de store villaene langs Brena. Casa Foscari var Andrea Palladios verk, denne er tegnet av opprinnelige av Girolamo Frigmelica fra Padova, men det var Francesco Maria Preti som fullførte bygget. Historien er også en litt annen. For dette huset er kun bygd for å vise makt og storhet. Barokkvillaen er bygd lenger opp langs elva, nærmere bestemt i Stra. Det var Alvise Pisani som var byggherre, han var også Pisani familiens mest prominente. I 1735 ble han doge.

Huset har  tett på 100 rom, hvilket ikke skulle være helt ubetydelig. I dag er huset et museum for skulpturer.  Det kan likevel ikke legges skjul på at huset har en broket historie, mest fordi Napoleon Bonaparte rett og slett tok over eiendommen i 1807, altså ti år etter han erobret hele øyriket  Venezia. i 1882 ble eiendommen et nasjonalt monument. I 1934 hadde Adolf Hitler klart å komme seg til makten i Tyskland, mens Benito Mussolini allerede hadde terrorisert hjemlandet sitt i en årrekke. Dette året møttes de to herrene i dette bygget.

Tårnet innerst i labyrinten
Framsiden av bygget, det du ser når du kjører forbi.

Hva som er viktig er at det finnes flere villaer med samme navn – og som er laget til den samme familien. Villa Pisani ved Montagnana er laget av Palladio 200 år tidligere.

Selve bygget er flott, men hagen er en vel så stor opplevelse. Her er et flott bygg som hestene var stallet opp i, er  er gartneri og her er et uttal av statuer. I tillegg er det bygget små byggverk over det hele.  Dette er såvidt stort at det kan være en vel så stor opplevelse som selve huset innvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.