Villa Foscari i skyggen av Venezia

Casa Foscari er nok et praktbygg av Andrea Palladio.Den vakre villaen ligger rett ved Mira langs Brenta.

Andrea Palladio tegnet villaen, som du finner i en av svingene til Brenta Canal ikke så langt inn fra Venezia.
Legg merke til åpningstidene, tre timer to dager i uka…

Brødrene Nicolo og Luigi Foscari var mennene som ba den store arkiteten om å gjøre bygget i slutten av 1550 årene.

Denne villaen kan du lett kjøre forbi uten å ane at du gjør nettopp det. Eller du kan gjøre som jeg å støte på den ute å ane at det var akkurat her den lå. Faktisk dumpet jeg på den på biltur med våre italienske venner. Villaen ligger på «nedsiden» av elven Brenta. Det betyr at du får den på høyre siden om du kjører fra Mira i retning Fusina. Jeg aner ikke helt hvorfor jeg havnet på denne vegen, fordi det var vårt italienske følge som skulle vise oss Venezia fra land.

Veien inn viser at dette er flotte omgivelser.

Som du ser på bildet på siden er åpningstidene svært begrenset. Nemlig bare to dager i uka mellom 9 og 12. De to utvalgte dagene er tirsdag og lørdag. Og det er også grunnen til at jeg per inngangen av 2013 ikke har vært inne her, fordi jeg har kun vært der på en søndag. Og denne søndagen var det også så kraftig sol at bildene av praktbygget er av begrenset kvalitet. Likevel håper jeg de gir et visst inntrykk av villaen.

Se mer fra dette huset og haven

Tilnavnet til villaen er «La Malcontenta» – Den misfornøyde. I følge historien skal dette navnet ha kommet fra en av Fascoarienes hustruer som angivelig ikke klarte å leve opp til de ektskapelig plikter.

Familien Foscari var ingen hvem som helst. Doge Franscesco Foscari regjerte allerede 200 år før denne villaen ble bygd. Huset er spesielt fordi det har en 11 fot høy grunnmur, eller omtrent det dobbelte av hva Palladio brukte andre steder. En av grunnene kan kanskje være at grunnforholdene i dette området neppe tillot å bygge kjeller under bakken. Villaen ligger lavt over elva og grunnen er sand og sedimeter som elva har dratt med seg ned fra alpene – slik hele lagunen er skapt.

Huset var overhodet ikke bygd som noe som skulle brukes i forbindelse med dyrking av jorda. Dette var kun et hus for offisielll bruk. Kanskje ikke så vanskelig å forstå når vi får vite at kong Henrik III av Frankrike gjestethuset en gang i 1574, altså i sitt første regjeringsår om historiebøkene stemmer.

Temmelig nøyaktig 400 år seinere, i 1973 tok den daværende eier Antonio Foscari  og hans hustru Barbara dl Cicario og renoverte hele villaen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.