Villa Foscari del 2

Villa Foscari er en av skattene arkitekten Andrea Palladio lot være igjen etter seg. Åpningstidene er så sjeldne at det tok meg flere år å komme inn døren.

FoscariTrapp
Dette er inngangspartiet. Palladio sparte aldri på søylene.
Foscari-Havn
Dette er faktisk en «garasjevei», dette er inngangen for båtene. Brentakanal i bakgrunn av bildet.

Ventetiden var verdt det. Begynn gjerne med en titt innom den første siden om dette praktbygget. Nemlig her.  På den første siden Vila Foscari kan du lese selve historien om bygningen og folket på innsiden.

Mine forventninger til byggets innside har vært nesten vanskelig å bære, sannsynligvis på grunn av min utemmelige nysgjerrighet. Dessuten har besøkene på de andre byggene til Palladio i nærområdet gjort uslettelig inntrykk.


FoscariFrontDetalj
Huset er imponerende.

Villaen ligger slik til at du må parkere langs gaten et par hundre meter fra inngangen. Se til venstre der det står pil inn til høyre, der kan du nemlig finne parkering. Dette huset er det neppe noen flom av publikummere som vil til akkurat samtidig med deg, med mindre du er uheldig å komme samtidig med en av kanalbåtene som er stappet full av turister.

Du må ringe på klokken ved porten. Vi ventet og ventet,helt til det kom et fransk par med litt bedre utviklet mangel på respekt for skrift på skilt, så fulgte vi dem.

Foscari
Det gis ikke tillatelse til å fotografere inne, men dette er en oversikt over rommene i hovedetasjen.

Bygningen er vakker, storslått, men vent ikke noe så gedigent som Villa Pisini eller store middelalder slott i Tyskland.  For meg opplevedes det som om å ta skrittet inn i en helt annen verden i det jeg smøg meg over dørstokken. Huset er bevoktet av en vakt, en ung dame i vårt tilfelle. Dessverre er jeg for godt dressert til å respektere fotoforbud. Står det skilt, så står det skilt. Derfor er det heller ingen bilder innenfra. Men et lite kart, eller tegning, tok jeg bilde av.

FoscariSoyle
Bak fasaden synes det tydelig at treet er brukt i stor grad.

 Det er kun her i annen etasje du får lov til å gå rundt, nede er det kun et utsalg av bøker med bilder av villaen. Og billetter.

Interiører er dekorert rikt med fresker av Battista Franco og Giambaattista Zelotti.  Jeg  var nesten førti år før jeg begynte å interessere med for fresker. Det blir helt umulig å forklare bildene, ikke en gang opplevelsen er til å forklare. Men den bør oppleves. Det går buss fra Venezia langs kanalen i retning Padova, du kan hoppe av i ganske kort gangavstand.

Hvis du er godt under middels interessert i gamle praktvillaer, så skal du heller ikke kaste bort turen hit. Men kjenner du en kime av interesse, slik jeg nå kribler i magen mens jeg skriver om opplevelsen fra huset og hagen, da skal du ikke forsøke å finne på noe annet.

FoscariBrenta
Villaen ligger bare et kort båttur fra Venezia. Her er både vakkert, stille og sentralt.
FoscariHAGE
Haven er en stor park.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.