Tårnene på toppen av verden

Vår herre selv har hjulpet San Marino til å bli verdens eldste republikk. Det gjorde han da Monte Titano poppet opp fra jordas indre.

Kom litt nærmere. Dette er tårnet Guaita, det eldste og mest berømte. Samtidig også det som er nærmest turistgatene.
Cesta sett fra Montale
Montale

I begynnelsen var det ingen fjell her. Appenninene heter fjellryggen som splitter det meste av Italia i to som langsgående alper. Ikke lenge etter begynnelsen levde fjellene, grunne ble rystet og i disse skjelvene ble Mt. Titano til. I første omgang under havet, seinere har verden forandret seg til slik det er i dag. Selv om fjellet er rundt 740 meter høyt, er det høyeste punktet om lag 200 meter over resten av landskapet. Til gjengjeld er den høydeforskjellen stupbratt i sør.

Utsikten fra Montale gir deg en liten ide om hvorfor denne festningen har vært vanskelig å innta.
Dette er tatt fra stien mellom Montale og Cesta. Landskapet mot sør ligner veldig på de rullende åsene i Toscana.
Murene til Cesta

Derfor er fjellet en borg i seg selv.

På toppen av hver av de tre toppene Guaita, Cesta og Montale er det det bygd et tårn. Sannsynligheten er stor for at du kommer med bil om du skal du til dette landet.

Våpenmuseet i Cesta

Hvordan kan jeg si det? Jo, jernbanen som Benito Mussolini bygde er lagt ned for lengst. Skal du fly hit, lander du i nabolandet Italia. Den siste biten må du komme til med bil. Uten å være lokalkjent, kan det være en god ide å søke opp parkeringsplassen som jeg har skissert her.

Fra Via J.F. Kennedy kan du fortsette til enden av veien. Der går det en sti ut i terrenget. Følg den. Det er faktisk ikke mulig å ta feil. Stien går slakt oppover i en tynn løvskog. Dette er en forholdsvis lett tur, med mindre du er dårlig til beins. Det er ingen klatring, ingen stuphøye skrenter kloss inntil stien. Rett og slett en fin søndagstur. Skribenten som fører dette i pennen er veldig langt i fra begeistret for høyder høyere enn egen kroppshøyde.

Utsikten fra toppen av tårnet Cesta. For å komme hit må du løse billett til museet.

Rett nok er det stupbratt et par hundre meter rett ned. Men det er i trygg avstand fra stien. Skal du nyte utsikten, må du også oppsøke den. Hvis ikke nyter du utsikten fra der du er 🙂

Tårnet Montale er ikke åpent for publikum. Det er kanskje også en av grunnene til at dette er det minst besøkte tårnet. Du nyter godt av at de fleste som går på toppen av fjellet, starter i motsatt ende. De fleste stanser før de kommer hit, derfor er det nesten alene i et land som ellers bugner av turister.

Våpenmuseum er ikke noe som tiltaler meg, men for å komme opp i tårnet må du løse billett. Utsikten fra toppen er verdt de få euroene, min mening.

Murene til Guaita

Hele turen over fjellryggen er over på 30-45 minutter i bedagelig tempo med slepende føtter og hyppige stopp for å se på utsikten. Det er en lett tur. Når du kommer til det siste tårnet, som egentlig er det første, kan du gå mot strømmen ned til byen. Her er det etterlengtet skygge. Leter du etter souvernirer våger jeg å påsto at det er umulig ikke å finne det langs denne veien. Når du er vel nede, er du i byen. Den går du lett rundt i uten kart. Severdighetene er godt skiltet og forholdene er så små at du med letthet kan gå tilbake noen skritt om du har gått feil. Likevel, San Marino ligger i en fjellskråning og det er en vesentlig høydeforskjell. Men har du parkert bilen der hvor jeg foreslo, har du en lett tur tilbake…

Utsikt fra Cesta
Veien ned fra Cesta med murene til Guaita til høyre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.