Ta hjulene fatt

Lyst på en sykkeltur uten bakker, uten vind og masse flott natur? Hiv deg med og bli med på Kystrutesti 47 på Nord-Sjælland.

Plassen er et gammel skytefelt for millitæret – derfor er det ikke ødelagt av hytter.

Et lite øyeblikk er jeg tilbake til Australia. Jeg sitter på en barkrakk på Threeways Roadhouse for tredve år siden. Roadtrainen jeg sitter på med står utenfor, lastet med sprengstoff. Et vogntog på 45 meter og lastet til 105 tonn.

Noen steder er standarden på sykkelstien svært god.

Landskapet siden vi forlot Toowoomba for et par dager siden, lignet dette lenge. Helt til semiørken tok over. Paddeflatt, ingen busker, ingen trær.

Så ser jeg til høyre. Trær. Bak oss er det også trær. Tett. Skog er sjelden her helt nord på Sjælland. For det er akkurat der vi er. På Kyststirute 47. 68 kilometer sykkeleldorado i et landskap du knapt trodde fantes. I alle fall ikke om du er norsk.

«Fare! Melby Overdrev er gammelt skyteterreng. Samling av aummunisjon er forbudt og forbundet med livsfare. Ved funn, kontakt politiet på tlf. 114»

Dette er Melby Overdrev, Nord-Sjællands største hede. Landskapet er nesten likt om våren som seinsommeren i midten av Australia.
Vegetasjonen nær Liseleje og Kategat er rimelig tett. Her er du beskyttet mot irriterende vind som i Danmark alltid kommer i mot…
Landskapet er virkelig flatt.

Melbyleieren lå her i utkanten av naturområdet, i Asserbo. Hele heden var et gigantisk skytefelt, helt inntil for få tiårsiden. Trist? Nei, ikke i det hele tatt. 100 år som militært beskyttet område beskyttet paradoksalt nok hedene fra å bli utparsellert til hyttetomter – slik resten av denne delen av Nord-Sjælland for det meste er.

Orkanen Bodil gjorde store skader i 2013. Skogen er fredet, slik at det meste blir liggende akkurat slik naturen selv vil.

Jeg har ikke prøvd hele sykkelstien, faktisk bare noen kilometer, men jeg kjenner området svært godt. Dette er flatt. Utgangspunktet for denne turen er Liseleje. Tar du fram kartet ser du at Liseleje ligger kloss inntil havet – Kattegat. Mistet tråden? Vi tar turen tilbake.

Dette er en av de mindre stiene nærmere havet (men bare to-tre hundre meter nærmere). Her er de mye løs sand, så sykkel blir et tungt framkomstmiddel noen steder.

Stien begynner i Helsingør, altså der hvor ferjen fra Sverige lander på sin tjue minutter korte ferd mellom de to landene. Derfra er det 68 kilometer å sykle før du er i Hundested. Og der kommer det geniale med denne ruten. Du kan nemlig hoppe av nær sagt når du vil. For eksempel i Giljeleje. Derfra tilbake til Helsingborg.

Slik ser Kystrutestien ut.

Dronningmølle, Hornbæk, Hellebæk. Gå på toget akkurat når du er sliten. Eller du kan sykle hele veien til Hundested og ta toget til København eller akkurat dit du vil? Lyder ikke det litt kjekt?

Følg skiltene! Landskapet er lett å finne fram i, men du har ingen høyder du kan klatre opp på for å orientere deg.

Vårt utgangspunkt er nettopp Melby, vårt lille paradis midt i ingenting. Her har du vakre, lille Liseleje som du kan stoppe for å ta en god middag, en is eller bare noe kaldt å drikke. Har du ikke badet før på turen, så er turen inne her. Langs det meste av stien er det kort til badestrender. Noen steder godt befolket, andre helt øde bare for deg.

Vår lille ferd på Kystrutesti 47 er nettopp fra Liseleje. Mellom Melby og på den to kilometer korte turen til Liseleje, er det en liten bakke. På toppen av bakken kan du fremdeles se opp til toppen av Lindebjerg, som er det høyeste punktet i akkurat dette området.

Lindebjerg rager 25 m.o.h., trenger jeg si mer?

Stien finner du godt i Liseleje, rett ved der hvor veien ned til den offentlige og bevoktede stranden er. Vi valgte å sykle ut til parkerings- og sirkusplassen, helt ut til enden. Der går det også en sti. Vegetasjonen er ekstremt tett. Trærne står skulder mot skulder.

Stien på sitt verste. Frykt likevel ikke, dette er en parallell sti.

Bodil satt sitt preg på den neste delen av stien. Det var tilbake i 2013 da vinden blåste opp i orkan styrke, vindklassifisert i klasse 4 – den høyeste. En mengde trær blåste overende, i denne skogen er alt fredet, derfor blir trærne liggende. Bortsett fra på hovedstiene som blir ryddet. I seg selv er det en artig – og litt skremmende – opplevelse å se disse skadene flere år etterpå.

Danmark er annerledes enn vårt land, derfor er tog også svært mye mer utbygd. Går du på toget i Hornbæk, kan du også la deg frakte til Fredensborg, så kan du rusle litt rundt i hagen til dronning Margrethe. Kanskje et besøk i Nordmandsdalen er noe for deg? Eller du kan sitte på helt til Hillerød og besøke eventyrslottet Fredriksborg. Når du blir lei av slott, kan du ta toget tilbake, eller kanskje vil du hoppe over litt og dra rett til Giljeleje. Mulighetene er mange. Husk også at når du først er her, er du bare en kort togtur fra København. Med eller uten sykkel.

Fordi det er bebyggelse i nærheten av stien med ujevne mellomrom, kan denne turen også la seg utmerket gjøre til fots uten hjul.

Sett fra deg sykkelen og gå de få metrene ut til stranden. Du kommer ikke til å angre!
Stranden går «uendelig» til begge sider.
Mot Sverige

Har du store hjul med, som i campingvogn eller bobil, er det også et vell av muligheter. Både Helsingør og Hundested har plasser for bobiler, i tillegg ligger det en rekke campingplasser rundt med ganske kort avstand til Kyststien.

Du er aldri langt fra bebyggelsen på denne turen. Her er det Liseleje som dukker opp.

Vårt paradis er Bokildegårds Camping som er en enkel plass med både varme og hjerterom. Her vet jeg hva jeg snakker om, fordi vi har besøkt plassen årlig minst en gang i året siden 2001. ( De siste seks årene også som fastliggere vår, vinter og høst.

Bruker du emneordene nederst finner du noen flere artikler om området. Flere kommer etter hvert. Er det noe du lurer på, legger du igjen en kommentar nederst på siden, så kanskje kan jeg hjelpe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.