Sykkeltur på 2 400 år

Ameglia ligger på toppen av en bakke. Der har den ligget siden 400 år f.Kr.

Øverst ser du restene av den gamle festningen helt på toppen av landsbyen.

Den lille landsbyen ligger i provinsen La Spezia som er portalen til Cinque Terre fra syd. Beliggenheten er helt ytterst på fjellryggen som huser de fem berømte turistbyene. Regionen er Liguria, men nesten overalt hvor du ser er Toscana. Vårt utgangspunkt for besøket her er Camping River, bare en kort sykkeltur unna.

Bakken er ikke ekstremt hard, men den er tung i 35 graders fuktig varme.

Nede på flatmark er det som det pleier i Italia på slettelandet, nemlig helt flatt. Området er nært både de store turistmaskinene på Den italienske riveriaen som går fra Marina di Carrara og nedover langs kysten forbi Pisa og de godt markedsførte byene som klamrer seg til fjellet. Likevel er det ikke mange mennesker her. Som på landsbygda ellers i Italia, livet er døsig i varmen.

Reisen på to hjul gir nærhet til den spesielle kulturen og byggeskikken du finner rundt om i Italia.

På et tidspunkt ble det funnet et nekropolis rett utenfor byen. Gjenstander og møbler som ble funnet i dette gravstedet har vært med på tidfeste samfunnet. Funnene viste også at Ameliga en tid var et viktig sentrum for trafikkruter både til vanns og lands.

Foran har du Liguria, i bakgrunnen Toscana.
Utsikten over mot Carrara hvor marmorbruddene er hvite sår i fjellet.
På toppen er det egentlig ingenting, men da har du hatt en flott sykkeltur, så er det bare å sette seg tilbake på sykkelen og renne ned bakkene.

I romertiden som fulgte, skal også Ameglia og området i nærheten ha vært en slags port til Romerriket. I middelalderen nådde landsbyen sin høyde. Den første gang Ameglia er nevnt i noen skriftlig kilde, var i år 963 e.Kr. Etter sigende skal også Dante Alighieri vært her da han bodde i klosteret Santa Croce del Corvo i Bocca di Magra rett i nærheten. Når det er sagt, har Dante muligens vært en plass, vet lokalbefolkningen å markedsføre det for det det er verdt og vel så det.

Som små, italienske byer flest, de er døsige i sommervarmen.

Omgivelsene til landsbyen er store, rullende åser mer enn det er fjell. Beliggenheten er genial om du har behov for å forsvare deg, og de har de jo hatt. Derfor er det også ruiner etter en gammel festning i syd av byen. Sett nedenfra elvesletten, er hele byen bygd som om den skulle ligge på en klippe. Husene danner nærmest en uinntakelig vekk som har beskyttet dem mot fiender. Til og med kirken ligger ut mot høyden med store, grå, vindusløse murer.

Veiene bærer preg av små biler.

Slik ser du det også når du kommer syklende nedenfra. Veien er ikke stupbratt, det går lett å sykle opp. Eneste bøygen er Italias sommervarme som forvandler t-skjorter til våte kluter i løpet av få minutter. Veien er smal med uoversiktlige svinger. I bunn og grunn er det bare deg selv som er opptatt av om du kommer opp eller ei, derfor er det greit å huske at du på sykkel alltid er mye svakere enn selv små biler. Likevel, det er mange andre som sykler her. Vi hadde inntrykk av at bakkene ble brukt av syklister til trening, fordi vi ble passert av en hel rekke av dem.

Det halvmilitære politeit Carabineri er på plass i enhver landsby.

Ameglia er en slik by som du ikke reiser for å besøke, men som du besøker om du er i nærheten. Du får en spesiell nærhet til det italienske når du beveger deg sakte på to hjul i slike omgivelser. Skulle du føle behov for en pust i bakken, snu deg rundt. Nå får du nemlig en flott utsikt mot fjellene Apeninene, Marmorbruddens hvite sår i Carrara, og de vakre fjellene i seg selv. Du er i Liguria, men det meste du ser ligger i Toscana.

Naturlig nok, utsikten blir bare bedre og bedre til lenger du kommer opp. Selve byen ligger bare på 85 m.o.h, men fordi landskapet i bunnen av sletten ligger jevnt med havet, blir det høyt.

Når du kommer opp i sentrum av landsbyen oppdager du kanskje at her er egentlig ingenting spesielt å se på. Bortsett fra at det er en del av livet i Italia.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.