Sveits i miniatyr

Sveits er lite, men ikke så lite som i Melide. En park fylt med småhus lærer deg sveitsisk geografi og historie i løpet av et blunk.

Matterhorn er imponerende. Legg merke til kabelbanen. Den virker!
Jeg aner ikke hva disse bygningene er, men det er flott, ikke sant?

Melide er en liten, koselig by mellom Lugano og Como, altså helt på grensen til Italia. Parken ligger så kloss inntil A2 at du ser motorveien på bildene her fra parken. Støyskjermene gjør at du ikke merker stort til trafikken mens du er der.

Se på denne kirken, legg merke til menneskene bak. Så ser du foran på kirketrappa.

Vi hadde ingen forventninger til besøket i parken. Tilfeldigvis viste jeg passet jeg hadde fått på campingplassen i Agno, det gav oss 30 prosent. Så kommer du hit og får tak i et Ticino-kort, så bruk det! Med gratis tog og reduserte priser både her og der, plutselig hadde vi tjent inn det første døgnet på plassen ved var på rett ved flyplassen.

Ser du dem alle? Artig liten detalj…

Førsteinntrykket ble ikke det aller beste fordi vi kom inn gjennom kafeen med plastmøbler. Så gikk vi mot noe vi ikke helt forsto hva var: En enorm mengde små bygninger.

Campingplassen «vår» finner du her.

Motorveien ser du rett der bak.

Først ut var Matterhorn, det hadde nesten holdt for meg, fordi det var så detaljert laget. Mens jeg ble imponert over at det var laget en taubane med gondoler, oppdaget jeg at de beveget seg. Ørsmå kabelvogner som gikk i skytteltrafikk opp og ned fjellet. Fantastisk.

Disse knøttsmå fontene er det sprutende vann i.

På veien videre ble vi på nytt imponert mer for hvert skritt vi tok. Ingen av oss er spesielt godt kjent med sveitsisk historie eller geografi. Men det var før dette besøket. Jeg har allerede skjønt at dette landet har flere slott og vakre bygninger enn vi noen gang vil rekke å besøke. Men de har gitt mersmak til å besøke dette litt rare landet mer.

Ingen miniatyrkopi av Sveits uten jernbane! Det er mange tog som går rundt i parken. Det største kan du sitte på med!

Det ene slottet avløser det neste, en stor motorvei rasteplass med kafeteria bygd over alle kjørebanene, slik som også er ganske vanlig i Italia. Små biler, noen beveger seg. Jeg titter nærmere ned på et flott hus, som helt klart må være berømt for et eller annet. Jeg fikk en liten folder med navnene på alle modellene, men navnene blir borte like fort som de kommer inn.

Parken er ikke bare imponerende med alle modellene, den er også veldig forseggjort.
Inne i et av byggene – et stort bygg – holder de på å lage nye nye kopier.
En hel flyplass.

Det er da jeg bøyer meg ned mot en fontene utenfor et av disse praktbyggene. Jeg vil titte på de knøttsmå bilene som står parkert rett utenfor. Så ser jeg at vannet pipler ut av fontene. Den er ikke mer enn noen få centimeter høy, men den virker! Den spruter vann! Kan man bli annet enn imponert over slik detaljrikdom?

Det er mange kirker i parken.

Kirken et stykke bortenfor er også vakker, den bortenfor der også. Det er mange kirker innenfor parken. Foran den ene er det plassert en hel forsamling av plastikkmennesker. Og tror du ikke de har motorsykler? Kanskje er det et bryllup som skjer der nede mens jeg står og steker i solen?

Dette aner jeg ikke hvor er, men jeg vil finne det ut…

Vi har ikke vært langt vest i Sveits, ei heller i hovedstaden Basel hvor Rhinen renner forbi. Men hvordan kan det være en stor havn, i et land uten hav? Forklaringen er enkel, det er nemlig Basel. Og havnen er en elvehavn på Rhinen. Så lærte jeg det også!

Og her ser du hvor nær parken er den virkelige verden.

Borte ved hovedstaden står vi med ansiktet mot Italia, vi ser A2 som er bygd opp nærmest i utkanten av miniatyrparken. Det bekrefter nærheten til den ekte verden. Bak ryggen min ser jeg når jeg snur meg at vi også er tett inn til Melide by. Vakkert.

Et par timer i denne parken går fort. Som litt rastløse sjeler blir vi fylt opp med inntrykk. Hvis du noen gang kommer hit, vil du ha et tips til? Unn deg den lille kjøreturen fra Melide rundt Luganosjøen tilbake til Agno. Derfra kommer du likevel til Lugano eller A2 i løpet av få minutter. Men etter den turen har du opplevd et lite stykke sveits som er nær uimotståelig. Prøv å se om jeg har rett!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.