Slottet med stor S

Published: torsdag, 05. september 2013 17:06

Fredriksborg slott er det danske eventyrslottet, bygd ute på en liten øy i Hillerødsjøen.  Her ble Christian IV født.

Slottet ligger vakkert til midt i Hillerød by.
Porten inn fra bysiden

Du trenger ikke kjøre mer enn 23 kilometer inn i landet fra Sverige før du støter på dette vakre slottet. Uansett hvordan du finner slottet, du kommer fra den vakre siden. Slottet er rett og slett vakkert fra alle sider. Selv om det er en klisje.

Tiden skrus tilbake.

Er ikke dette bare enda et slott? Jo, det kan det godt være. For meg personlig er dette et slott jeg kommer tilbake til gang på gang. Ennå har jeg ikke funnet ut hvorfor, men jeg kommer stadig et skritt nærmere. Slottet bærer en historie inne i seg som det øser ut litt etter litt for hver gang jeg kommer inn i det. Eller bare tar en titt utvendig.

Detaljer fra slottet. Det er utrolig vakkert utsmykket.
Slottskapellet er et av de første rommene du kommer inn i. Du må nøye deg med galleriet, helt ned kommer du ikke.
Skal du få med deg alle detaljene, trenger du ganske mange timer.

Kong Frederik II bygde slottet i 1560, derfor bærer det hans navn. I virkeligheten er det ikke sant, for sønnen som ble født i 1577 – nemlig Christian IV – rev ned det gamle slottet og bygde opp sitt eget. Det er dette slottet som står i dag, selv om det ble kraftig ødelagt i en brann i 1859.

Christian Kvart sparte ikke på myntene da han lot slottet bygge. Det er bygget i nederlandsk rennesanse stil og delvis etter kongens eget utkast. Først i 1621 sto slottet ferdig. Du kan selvsagt finne mye mer om slottet mange andre steder på nettet.

Også i korridorer og trapper er det fullt opp å finne noe å feste øynene på.
Legg merke til at hunden har sin egen stol og plass ved bordet.
Artig stil på gamle bilder.

Jeg vil ikke forsøke å overgå noen av dem, snarere forsøke å formidle det utrolig vakre som ligger i denne bygningen.  For i kraft av sin store størrelse, blir du bitte liten når du går inn i borggården. Enda mindre blir du når du går rundt og kikker i salene.  Det finnes ganske visst mange måter å se slike byggverk på, men uansett hva du gjør, ikke glem bare å gå rundt og føle. For dette bygget har rom etter rom fylt med et historisk sus du ikke behøver lese for å  glede av.

Maleriene forteller sin del av historien.
Slottet bugner over alt mulig slags kunst. Og det er lov til å fotografere uten blits.

Helt siden slottet ble bygd opp igjen etter den katastrofale brannen i 1859, har det vært et nasjonalt museum i Danmark.

Derfor er det minst like rikt med bilder her som den gangen kongene regjerte i huset. Her bugner veggene så ekstremt med malerier, at du ikke klarer å absorberer dem alle med ett besøk.  Uttrykket om at bilder kan si mer enn tusen ord, kommer ikke fra fotografiet. Malerne som har posjonert ut malingen på disse lerretene har selv opplevd smerten på nært hold.  Eller gleden i andre. På et slott er det ikke bare glede, men også sorg. Når vi betrakter det flere hundre år etter de ble laget, ligger følelsene igjen og venter på oss. Akkurat slik opplevese dette.

I slike rom er det lett å la fantasien ta deg tilbake til en tid som aldri kommer tilbake.
Selv har jeg vært i slottet flere ganger, hver gang oppdager jeg noe nytt.

Slottet ligger midt i Hillerød sentrum, du kan ikke unngå å se det om du rusler ned hele gågaten i sentrum av den lille byen. Eller du kan komme inn bakveien og spasere ned gjennom den vakre hagen som siden 1996 er satt tilbake slik den en gang var.  Hit kan du komme med tog fra København. Du trenger ikke mer anvisning, gå inn på Hovedbanegården, se på en skjerm og det går et tog som under en halv time seinere har ført deg til alle denne gleden. Eller du kan selvfølge bo på en av mange campingplasser i nærheten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.