Slottet hvor alt begynte

Slott Nymphenburg har gitt meg svaret. Først trodde jeg Kong Ludwig II av Bayern led urett da han ble erklært gal og trolig tatt av dage.

Slik ser slottet ut. Monumentalt.

I 2009 skiftet jeg mening og forsto at han var gal etter å ha sett Slott Herrenchiemsee. Når jeg i 2010 har besøkt stedet hvor han ble født, forstår jeg alt så meget bedre.

Min reise i kong Ludwig IIs verden har blitt et minne for livet. Reisens start er kanskje like forskrudd som Ludwigs liv. For det var et puslespill med Slott Neuschwanstein en gang i yngre dager som har prenten seg inn i minnet mitt. Sammen med mitt tilnærmet lidenskapelige forhold til Donald Duck og derfor også Walt Disney. Da jeg en dag kjøpte en tjukk engelsk bok med europeiske slott og palasser, lyste eventyrslottet mot meg. Derfor reiste jeg ned til Füssen for å besøke hans minne. Og tre år seinere har jeg havnet i slottet hvor alt startet. For Ludwig.

Rommet du ser til her i grønt, var egentlig morens rom. Dronning Marie satte ham til verden 25. august 1845 – fjorten år før han ble satt til å regjere i Bayern.

Rommet til lille Ludwig.

Bilde som blir restaurert.

På mine tidligere reiser til slottene som Ludwig fikk bygd, forsto jeg at han hadde et ikke ubetydelig snev av stormannskap. Når jeg nå har opplevd slottet i utkanten av sentrum i München, forstår jeg denne stormannsgalskapen. For når du er født i et hus a la Slott Nymphenburg, så skal det litt til for at du blir imponert. Da går det å forstå at Slott Linderhof kun er som en hytte på landet, og at Slott Neuschwanstein måtte bli bygd spesielt om det skulle overgå dette. Litt mer troverdig er det også med Slott Herrenchimsee.  Likevel, det er kun størrelsen som kan forsvares. Ikke den absurde tanken om å skape en kopi av slottet til Solkongen i Versailles.

Det er ikke fritt for at en blir litt bortskjemt etterhvert som man har besøkt mange slott. Kanskje er ikke dette slottet imponerende, med synes du ikke det, synes jeg du burde ta deg en runde til. Særlig hallen hvor du kommer inn i annen etasje er til å ta pusten fra deg – om du tar deg tid til å se detaljene. Vanskelig kan det beskrives, men rommet er svært lyst. På veggene er som du ser over til høyre enorme malerier, innrammet sirlig.

Et glimt av et tak, ikke akkurat fattigmannshus.

Også dette slottet måtte tåle krigens vrede, men største delen av hovedbygningene ble skånet for ødeleggelser. Rommet hvor Ludwig ble født ble restaurert helt på tampen av 50-årene.


For den fulle historien til dette praktverket, er det ikke riktig å fokusere på Ludwig, men mer både hans far Maxmillian II og hans forfedre. Den delen av historien lar jeg hvile, fordi jeg har valgt å fokusere på Eventyrkongen. Hva bildene hittil ikke viser, er at slottet faktisk ligger bare noen få kilometer fra Karlsplatz i hjertet av München.  I dag blir rammen omkring slottet en del av det som kjennetegner München. Nemlig parkene. De grønne lungene.

Rundt om i parken ligger pavilliongene, som fortjener hver sin egen historie.

Helt nederst ser du hvordan slottet framsto – lenge før det ble mulig å ta bilder med fotoapparat. Bildet er datert cirka 1730.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.