Bilde av artikkelforfatteren

Reis deg glad!

Det er ikke viktig hvor du reiser, bare du reiser. Putt nye bilder inn i hodet og gjør deg selv glad! Kom, bli med meg så skal jeg vise deg!

Steller See
Campingplatz Steller See ligger rett utenfor Bremen, tett på A1

Vi hekter på campingvognen i Danmark, for siste gang gjør vi det på Sjælland. I alle fall for denne gang. Når vi kommer over til Tyskland, er vi allerede på A1. Nå kjører vi til vi ikke gidder mer, akkurat hvor langt aner vi ikke. Ingen sitter i baksetet, vi bestemmer selv. Følg skiltene mot Bremen.

Uten Covid-19

Den turen jeg beskriver nå, skjer i drømme. Covid-19 og Corona er lagt på hylla og vi skal bare glede oss. Likevel har turen skjedd, det gjorde den i 2019. Det er det beste med reiser, de varer evig, får nå opplever vi den på nytt. Eneste forskjellen er at nå er du med.

Før Bremen er det ganske mye kø, det gidder vi ikke snakke om. Køer er lette å glemme, jeg pleier å begynne allerede mens jeg sitter fast i dem. Allerede før jeg reiser vet jeg at det går ikke an å kjøre mer enn 1 000 kilometer igjennom et land med 80 millioner mennesker uten at du havner i en kø. En eller flere ganger i løpet av en ferie. Garantert!

Pause ved oase

Siden vi har stått opp sånn passe tidlig, er ikke klokka mer enn rundt 17-18. Det betyr at vi har tid til å spasere litt rundt. Hadde du gjettet at grunnen til at denne campingplassen har en liten innsjø er at de har bygd en autobahn rett i nærheten? Faktisk, det er her de hentet sand til å bygge opp veien, vipps de hadde laget et stort hull. Fyll det med vann og lag en strand. Det stygge hullet har blitt til en oase.

Camping Steller See

Vi skal til Italia, vi blir dratt til Venezia, men det er så mye mellom her og der. Ofte blir vi spurt hvor lang tid vi bruker til Italia. Reis med fly om du er veldig opptatt av det. Ferien vår har allerede begynt når vi setter oss i bilen. Dortmund, Essen, Düsseldorf og Bonn, vi suser forbi. I går kjørte vi rundt 500 kilometer, det gjør vi i dag også. Og da havner vi i Saarburg. Er det på vei til Italia? Ja, det er det på denne turen. Hva skjer i Saarburg? Det er ikke stort, men det er jo akkurat det som er meningen. Det behøver ikke skje så mye.

Saarburg
Hovedgata i Saarburg ser slik ut, preget av en foss. Her kan du sitte og drikke kortreist vin

Vi plasserer vognen, hekter av bilen og løfter ned syklene. En kort tur unna og vi sitter langs bredden av Saar og spiser akkurat det vi har lyst på. Og tar en glass vin. Saar-vin, må vite. Vi sitter jo drueranker rundt oss på alle kanter. Saarburg er en by de færreste har hørt om, du lever godt om du aldri besøker denne idylliske lille byen med foss i stedet for hovedgate, men kanskje lever du enda bedre om du har besøkt byen. Om så bare for noen timer.

Neste dag har vi pause, ikke fordi vi trenger det, men fordi vi har lyst. Dessuten har vi tidligere snakket om at det skulle ha vært moro å besøke Trier, den eldgamle siste skansen for romerne fra den gang Romerriket var gigantisk. Akkurat her gjennom Porto Nigra var døren inn til folket fra det som nå er Italia.

Uvirkelige stedsnavn
Noen ganger må jeg klype meg i armen fordi det står navn på stedskiltene som jeg før bare har sett på fjernsyn og i atlas

Og har du vært i Mettlach? Hvem har egentlig det, men visste du at det er akkurat her hvor Villeroy og Boch har sine røtter? Stikker du innom den lille byen du ikke trenger kart for å finne fram i, har du også muligheten til å se porselensmuseet og handle deg blakk i fabrikkutsalget. I tillegg finnes også her en rekke hyggelige restauranter som vil glede deg…

Porselen og vin

Vi fortsetter, svinger til høyre inn til Frankrike straks vi når Saarbrücke. Veien inn til Frankrike er sannsynligvis den dårligste jeg noen gang har kjørt over en riksgrense. Den er hullete og er en tilstand jeg ville blitt overrasket over selv her hjemme. Frankrike er et absurd land å kjøre i med campingvogn. For her er det lov å kjøre i 130 km/t med vogna på slep. Derfor begynner jeg å le når jeg ser et advarselskilt hvor farten satt ned til 110 km/t i nedoverbakke. Uansett, jeg har vognen godkjent for Tempo 100 i Tyskland, det diskvalifiserer meg paradoksalt nok fra å kunne kjøre i høyere hastighet enn 100 km/t…

Midt i München sentrum
Fordi jeg ikke fulgte med, lot navigasjonen meg ta en sving innom sentrum av München
Campist bak rattet i M¨nchen
Det er ikke god plass i bredden, men det er som alle andre steder: Ta det med ro. Det går sikkert bra 🙂
Slapp av i full fart

Når du ser et bildet som disse her, er det kanskje ikke avslapping du tenker på. Slik så det ut da vi plutselig havnet i sentrum av München på hjemveien. Det hadde skjedd en ulykke på A99 eller A9, derfor fant damen i dashbordet ut at jeg burde kjøre her i stedet. Det har faktisk skjedd en gang før, men da husket jeg at jeg skulle følge videre mot Nürnberg til høyre. Det forsto jeg denne gangen litt for seint. Det er da du ser i speilet og husker at det henger en boks 7,5 meter bak bilen. Derfor byttet jeg ikke felt…

Campingvogn på autobahn

Genevesjøen
Lausanne ligger ved Genevesjøen i bratt landskap. Når du ser ut over sjøen er det ikke så vanskelig å forstå hvorfor. Du er rimelig nær alpene, og Mt. Blanc er rett der bak.
Bussen til Lausanne
Du kan godt gå de tre-fire kilometerne til Lausanne, hvorfor ikke bruke den energien til å gå rundt i byen i stedet? Bussen er gratis om du bor på campingplass.
Fram og tilbake

Jeg kan faktisk ikke tenke meg noen måte å slappe bedre av enn å kjøre bil nedover i Europa. Både fordi jeg elsker å kjøre bil og fordi jeg synes det er morsomt å se på alt som skjer. De som sier det ikke er noe å se på langs veien, de har ikke sett ut vinduene. For selv langs motorveiene opplever du mye. Nå har vi lagt Frankrike bak oss og svinger inn i Sveits tett ved Rhinen. Litt seinere stanser vi utenfor Lausanne. Tid for nok en pause!

Lausanne kunne jeg skrevet mye om, derfor har jeg gjort det her

Campingvognen vår parkert i Italia
Vår campingvogn ved siden av en nederlandsk. Da forstår jeg at hva som er lite i Norge ikke er lite likevel…

Jeg fortsetter å drømme meg tilbake, samtidig som jeg reiser framover. Visste du at campingplassen rett utenfor Lausanne faktisk har administrasjonen til IOC som nærmeste nabo?

Når du først har fått kommet deg inn på en campingplass, så vet de godt å ta seg betalt i dette landet. Sveits er dyrt. Ikke litt dyrt. På campingplassen betalte jeg over 70 NOK for en dobbelt espresso, men bussen er billig. Har du skrevet deg inn, får du gratis rabatthefte som lar deg kjøre fritt med buss og bane. Ja, faktisk har Lausanne en slags undergrunn som går i oppover bakke, og bitte litt under bakken. Den er gull. Og det forstår du når du har tatt den opp og skal gå ned igjen til vannet. Eller du kan gjøre det motsatt, da merker du det enda fortere. Har du ikke forstått hvorfor nå, så kan du klikke deg inn på artikkelen min over om Lausanne…

På vei mot St. Bernhards passet, passerer vi Chateau Chillion rett etter Montreaux hvor «Smoke on the Water» ble til.
Vakkert slott

På vei ut av landet har vi passert et av de vakrest beliggende slottene jeg har besøkt. Det burde du også gjøre om du har tid. Nemlig Chateau Chilion.

Jeg brukte lang tid på å syke meg opp til å kjøre gjennom dette passet. Ikke fordi det er spesielt ille, men fordi jeg ikke ante noe om hvor bratt og smalt det ville bli. Verken på den sveitsiske siden eller ned mot Aostadalen på den italienske siden. Begge deler var totalt bortkastet energi, her er ingenting å frykte.

Du vet når du har kommet til Italia når du stanser i veikanten og kjøper en dobbelt espresso til to euro.

Akkurat nå skulle jeg til å fortsette å skrive, bilder har jeg funnet fram, men da oppdaget jeg at begynner å bli gammel. For jeg har drømt før. Nemlig for to år siden, rett etter at jeg tok denne turen. Derfor fortsetter turen videre på denne siden du finner ved å trykke her. Så har jeg bevist at reiser varer evig, i alle fall når du blir gammel!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.