Palladios Villa Rotonda

Villa la Rotonda er nærmest minnesmerket etter den legendariske arkitekten Andrea Palladio. Gjennom snart 500 år har huset hans vakt oppsikt.

Vakre detaljer på huset.

Francesco da Mosto tente en brann i meg med sin BBC-serie «Italy from Top to Toe». Arkitekten og historikeren har en ekstremt levende måte å formidle historien på. I en av de første scenene etter at han forlot hjembyen Venezia i sin Alfa Romeo Spider, svingte han inn den smale veien foran Villa la Rotonda. I det han entret det runde rommet inne i dette nær sagt eksentriske huset, flammet forelskelsen opp: Dette huset måtte jeg se!

Rommet under kuppelen er rundt, resten av bygget er symetrisk firkantet.

Huset ligger på en høyde bare et par kilometer ut av sentrum av Vicenza i Veneto. Det unike med huset er at det er et skoleeksempel på renessansens dyrking av geomtriske former. I hovedsak er huset bygd opp kvadratisk, men med et sirkulært rom i midten. Gjennomskåret ligner det på en pilarblokk fra Leca, men femtitusen hakk vakrere og mer storslott. Det er lett å komme hit, langt verre å få parkert – enda verre å komme inn.

Praktfull utsikt til alle kanter.

Derfor er det en god å ide å lete opp hjemmesiden til huset . I utgangspunktet er det begrenset tider som selve porten er åpen, mens dørene inn i det aller helligste kun er åpne onsdag og lørdag – noen få timer før og etter siestaen. Her finnes heller ingen parkeringsplass, bare masse parkering forbudt skilt.Den italienske løsningen på dette er selvsagt å gi blaffen i skiltene, min var å parkere et par hundre meter lenger nede i bakken før huset.

Selve huset er likt fra alle kanter, men utsikten er ulik
Dette er utsikten mot byen Vizenca.
Detaljer på et av de andre byggene på eiendommen.

Historien til huset er en smule ulik avhengig av hva som er kilden. Men i itteraturen som er tilgjenglelig på stedet selv, ble byggingen startet i 1567.  Det var ferdig i alle fall i 1571, fordi da bodde allerede biskop Paolo Almerico  der. Muligens var det ferdig allerede et par år før. Biskopens sønn overtok huset etterpå, men nærmere det 17. århundre ble det solgt til brødrene Odorico og Mario Capra (1591).  For vel 100 år siden ble huset overtatt av familien Valmarana fra Venezia.

Fra kjelleren.

Andrea Palladio var selv rett så stolt av huset. I hans unike verk om arkitektur » I Quattro Libri dell’ Architettura», omtalte han villaen behørig i det andre av de fire bindene.

Under en av trappene…

Husets plassering på toppen av en liten ås, er genial i seg selv. Utsikten gjennom vinduene er kanskje ikke formiddabel, men beroligende vakker. Motorveien ligger noen få kilometer unna, men akkurat lang nok at du verken ser eller hører den. Derimot har du lett atkomst både til Verona og Padova, og selvsagt også Venezia som ligger rundt 80 kilometer unna.

Det er på en måte synd at det ikke er tillatt å ta bilder inne i dette huset. På den annen side er det en god grunn til å komme ned og se dette med egne øyne. Faktisk ligger huset i en bedagelig halv times gange fra byen Vicenza.

Jeg har ikke selv tatt den turen, men  åsryggen med flere gamle severdige villaer vil garantert likevel være vedt bryet.

Det enste problemet er at da jeg selv var på stedet i slutten av juni 2012, nærmet termometeret seg godt 40 grader.

Den fulle rettferdigheten får huset først når du kommer inn i det. Her er det rett og slett storslått!  Interiøret er yngre enn selve huskonstruksjonen. Palladio selv var sterkt påvirket av templer, og etter hans studietur til Roma i yngre dager, preget dette også hans verk. Søylene ute vitner om det. Inne er det faktisk malt søyler fra gulv til tak. I det runde rommet er det også rundt helt opp, med en smal hylle midt i høyden.  Inne i mellom er aboslutt alt deler av malerier. Hele rommet er et gigantsik stykke kunst. Utrolig vakkert.

Huset er vakkert, haven er vakker og omgivelsene er vakre. Kan det bli bedre?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.