Nordmandsdalen i Fredensborg

Sjelden blir jeg satt helt ut, denne dagen ble jeg det. I Danmark. For plutselig sto de der, seksti udødelige nordmenn og ti færinger. Stokk stive, i stein.

Slik står de på rekke og rad i et hjørne av slottshaven ved Fredensborg slott.
Figurene er naturtro

  Jeg klyper meg ennå i armen. Jeg har vært i slottshaven rundt Fredensborg slott en rekke ganger, likevel har jeg aldri sett dem.  Helt urørelig har de stått der, ropt ut et stykke historie ingen egentlig vet svaret på. Kanskje er ikke den virkelige historien viktig, kanskje er historien som blir fortalt veldig god. Kanskje er den viktigste historien de sytti kvinner og menn forteller deg direkte den viktigste. Svaret kan du kun finne om du reiser hit ned selv. Du trenger ikke kjøre mer enn tyve-tredve kilometer inn fra Helsingør. Veien er rett fram, du kan ikke miste det. Kom, bli med!

Stolte figurer. Det er artig at de har tatt seg bryet med å rekonstruere denne delen av parken.

Haven er fra 1764.  Selv om det egentlig var Kong Frederik IV (1699-1730) som la ned grunnstenen til slottet, så var det Frederik V (1746-66) som gjorde slotshaven til den vakre barokkhaven den ble. Og har du problemer med å huske hvilke konger som var når i Danmark, så kan du bare variere mellom å si Kristian eller Frederik. Sjansen for å treffe er så godt som femti prosent.  Så, tilbake til Nordmandsdalen.

Jeg er litt unnskyldt. Den første gangen jeg var her, i 2001, var ikke figurene på plass. Parken ble nyåpnet i 2002. Nåja. Opprinnelige skal det vært en nordmann som spiket trefigurer til kongen.

Nemlig Jørgen Christensen Garnaas, postkjører av yrke. Han reiste rundt og så mange nordmenn fra ulike daler og steder. Felles for dem var at de hadde ulike bekledninger. Derfor laget han deres lokale klær og sendte dem i tre til kongen. Slik fikk kongen der nede se hvordan folket i nord så ut. Kongen likte figurene som ble sendt til Det kongelige Kunstkammer i København så godt at han bestilte dem i elfenben.

De små, hvite figurene ble så grunnlaget for billedhugger Johann Gottfried Grunds da han hugget de virkelige figurene ut. Materialet ble gotlandsk sandstein. Dessverre er dette en bløt stein som ikke tåler å stå ute i hundrevis av år uten å bære kraftig preg av det. Derfor ble det besluttet på et tidspjunkt å hugge dem på nytt i hardere stein. Og vil du vite mer om den delen av historien, så finner du den ganske visst et annet sted.

Hva du vil legge merke til, er statuenes livaktighet. Størrelsen er fullvoksen, detaljene er svæfrt rike. Her vil du kunne kjenne igjen draktene enten de er fra Voss eller Vinje i Telemark.  Og blir du lei av se på dem, så er det flusst av interessante hjørner av den flotte slottshagen ved Fredensborg slott.

Flott

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.