Mat som opplevelse

Spiser du alltid biff med pommes frites, og griner på nesen om du ikke får bernaise?  Behold den gule sausen for meg! Gi meg lokal mat med sjel!

Grillet skalldyr og fisk med hvit polentapudding.
Pizza finnes i utrolig mange varianter.

Mat sier veldig mye om området du er i, i alle fall om du går på lokale restauranter og ikke på store kjederestauranter. Forskjellen fra for eksempel norske restauranter er at i mange land er de flinke til å ta vare på sine matradisjoner.

Knødelsuppe til høyre og ungarsk gulasj til venstre.

Sommeren 2012 fikk jeg meg en aha-opplevelse. På restauranten Tavolo på Camping Marina di Venezia hadde de plutselig fått en ekstrameny tidlig i juli. Jeg spurte en servitør, og da hun forsto at jeg forsto dansk, fortalte hun at de hadde nå egne menyer trykket på dansk. For danske.

Entrecote med balsamicosaus – en av mine favoritter.

– Men er dette italiensk mat – entrecote med bernaise?

– Nei, men nå kommer danskene og de vil ha bernaise, svarte hun og la til at de supplerer menyen med flere kjøttretter til det danske campingfolk.

Seppia – en slags blekksprut – i blekksaus med gul polentapudding.

Dette er ikke noe negativt om dansker. Den eneste grunnen til at hun ikke sto og fortalte at det var nordmenn eller svensker som de tilpasset menyen for, er at det er det danske folk som har vett til å reise ned til denne perlen. Da jeg fortalte det til våre italienske venner som bor i en liten by et annet sted i Veneto, fortalte de sin mening:

Spaghetti nero di spade – spagetti med blekksaus og sverdfisk. Min absolutte favoritt.

– Maten er god på Marina di Venezia, men pizzaene er ikke gode. De smaker ikke slik vi liker dem, de er for mye tilpasset tyskerne…

Sverdfisk med stekte poteter – i Italia. De liker poteter de også.
Gatekjøkkenmat, fritert småfisk og skalldyr.
Spaghetti tutti frutti di mare – veldig langt fra kjøttsausen vi fikk som barn. Men en fantastisk opplevelse.

Kanskje er vi sånn alle. I Australia husker jeg de ikke kunne reise noe sted uten «Vegemite» – et slags smørbart pålegg som smaker noe jeg ikke klarer å beskrive. Men jeg minns å huske maltsmak, og en assoisasjon i retning nype-ekstrakt i konsistent. Derfor er det ingen grunn til å le av nordmenn som tar med seg brunost – geitost. Eller kaviar på tube til den første morgenmat når eggene kommer på bordet. Likevel hvorfor er det slik?

Jeg har flere ganger på internettforum lest om gode råd for hvordan oppbevare dansk rugbrød i tre uker på ferie i Syden. Jeg skal innrømme at jeg har humret litt, fordi jeg kunne ikke selv tenke meg å ta med norsk mat på tur. Jeg vil ha det lokalt, men det er nok jeg som er avviker. Og brød har en sentral rolle i det nordiske kostholdet, brød som ligner norsk er vanskelig å finne. Særlig brød som er grovt, uten å ha vær proppet fullt av rug. Men er nordmenn og dansker alene om å tanke slik? Nei, tilbake til den samme campingplassen. Her er det sågar en egen brøddisk for tysk brød. En for italienere og en for tyskerne. Rundt om i den godt assorterte butikken er det godt utvalg, men mye av maten er rett og slett tysk.

Jeg er nok over middels glad i sjømat, men jeg skal innrømme at de første gangene jeg hadde de små, ikke-så-søte blekksprutene på gaffelen, tenkte jeg mitt. Men jeg prøvde. Og faktisk smaker det godt. Og er blekkspurten seig, er den dårlig laget. Spaghetti og pastretter er også svært høyt oppe på min meny. I sommer klarte jeg aldri å bestille en konvensjonell spaghetti carbonara, altså med prosciutto (sknke). Derimot spiste jeg spaghetti carbonara di spade.  Spade er sverd. Eller sverdfisk. Det smaker helt himmelsk. Jeg har også spist dette som du ser her på et av bildene, med bønner og en slags tomatsaus. Nydelig!

Stelze i østerrike, schweinhaxe i Tyskland. Grillet knoke.

Den retten du ser like over her, er en fantastisk opplevelse for alt annet enn øynene. Den sorte sausen er laget med blekket fra seppie-blekkspruten. Jeg synes den var virkelig god. Derimot den tykke blekksausen du ser på det andre bildet, den trenger jeg nok åtte-ti forsøk på å like ordentlig. Da var jeg helt uforberedt på at det kom blekksaus, visste ikke en gang at de lagde saus av blekk. Ikke visste jeg at det var blekksprut jeg skulle spise heller – men jeg spiste det…

Det finnes mat andre steder enn i Italia også… Noe av det suverene med campingferie, er at du kan oppleve hvordan maten smaker ulikt i de ulike områdene. Selvsagt kan du det om du reiser på andre måter også, men det er noe eget å svinge innom  små landsbyer med suverene kjøkken på hjørne. Ikke alltid er det estetikken som står i høysetet når maten skal presenteres, men svært ofte er minner som var i flere år. I alle fall om du ikke besiller den samme biffen hele veien…

Og har du ikke prøvd det noen gang, så bestill Schweinhaxe i Tyskland, eller Stelze i Østerrike. Rett og slett grillet svinelegg…Dette kan de…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.