Levende slott på Sjælland

Fredensborg slott er ikke like majestetisk som Frederiksborg og Kronenborg slott. Til forskjell fra de to søstrene er dette et levende slott.

En titt på baksiden, inn mot den flotte slottshaven.

Tettstedet må være det mest rolige stedet i Danmark. Du sneier det på vei fra Helsingør mot Hillerød på vei nummer 6. En tur i gågaten avslører at ingenting skjer. Bortsett fra at slottet trekker til seg turister.Det ville være direkte uhøflig å si at slottet er beskjedent. Her handler det mer om at slottet først ble påbegynt i 1719 og ferdig tre år seinere.

Det er slik du vil oppleve veien mot billettluken.

Det er først når du kommer innendørs det endelig går opp for meg at slottet har liv. Her inne er det strengt bestemt hvor du kan gå og ikke skal gå. Du slipper heller ikke inn uten guidet gruppe. 

Hvordan beskriver man et slott? Jeg tror den eneste måten du kan finne det ut på, er å gå inn. Jeg er ikke den beste til å lytte til guider. Ofte har de ekstremt mange detaljer som interesser meg veldig lite,samtidig mangler de detaljer som jeg gjerne skulle ha visst mer om. Her på Fredensborg opplevde jeg ved siste besøk unntaket.  Denne personen oppdaget hurtig at her var to nordmenn som hadde infiltrert den danske gruppe. Således la han om en del av historien slik at også vi fra provinsen fikk ta del i fortellingene.

Slottet er ungt, men har også rukket å bli gammelt.
Slottet sett fra Dronningens flotte have.

I en av stuene avslører møblementet at her er spor av en svært nær tid. Nemlig et stereoanlegg. Merket er B&O. Det er godt dronningen og hennes gemal har god smak. Men snakk om stilbrudd!  Stereoanlegget roper ut fra siden : «Her er jeg!».

Dronningen & Co bruker slottet både vår og høst. Det er også en av årsaken til at rommene blir så sterkt beskyttet fra publikum.

Lenger oppe på siden ser du en liten detalj. Med mindre jeg har misforstått veldig, er dette detaljer fra et eldre slott som ble revet i Hillerød. Et slott som hadde sin storhetstid før Frederiksborg. I følge min kunnskap gjedler det blant annet rammene rundt vinduene som du ser tydelig i alle fall på baksiden av slottet.

Når du har vært her inne, er det nødvendig at du også tar en tur rundt i hagen og ikke minst i Nordmandsdalen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.