Kong Ludwigs ufullendte

Kong Ludwig II er kjent for særlig en ting: At han bygde slott.  Da jeg besøkte Neuschwanstein og Linderhof i 2007, syntes jeg synd på kongen som trolig ble tatt av dage.

Vakker fontene i front, men bygget bak ble bare en liten del av hva det var planlagt.

Sommeren 2009 snudde jeg mening. Mannen må ha vært rimelig gal, i beste fall ekstremt eksentrisk og selvopptatt.

Dette er måten å komme ut til øya på.
Slottet slik du ser det i haven.

Ludwigs verden er en opplevelse i seg selv, fordi den balanserer på enden av Tyskland mot begynnelsen av Østerrike. I Füssen og Ettal hvor de to andre slottene befinner seg, er slottene klin opp i alpeveggene. Slik er det ikke med Herrenchiemsee slott. Slottet ligger skjult inne i skogen på en øy. Flere ganger har vi kjørt tett forbi slottet, uten annet enn å vite at det er der – men aldri stoppet. Motorveien som er det naturlige vei fra München og Innsbruck mot Salzburg, ligger tett til.

Veinummeret er A8 eller E52/E60 og byen med ferjekaien er Prien. Avstanden til Füssen er cirka 170 kilometer eller to og en halv times kjøring.

Synes du det er langt å gå, finnes det drosjer.

Det finnes en parkering rett ved ferjeleiet, som du må betale en avgift til en vakt. Plassen er ikke velidig stor, men som ved de to andre slottene er det en fordel å møte opp tidlig. Det er noen andre som også gjerne vil besøke disse slottene – selv om Herrenchiemsee trolig er det minst besøkte. Det er også det vanskeligst tilgjengelige fordi du må ta båt, men turen over vannet er med på å sette det hele i perspektiv.Ferjen går fra Prien til venstre i bildet. Motorvei A8 går nederst.

Ingen tvil om hvor vi er. Naboøya heter for øvrig Fraueninsel.

Her ser du hele sjøen. Det går an å dra på skikkelig sightseeing rundt over til Fraueninsel og videre på rundtur. Kanskje er det verdt det, vi valgte å nøye oss med hovedøya. Det er nok at annet å  finne på i området! Det ligger også et par campingplasser i området, men vi valgte å stanse på vår lille oase i Wiesing i Østerrike . Avstanden der ifra er rundt 100 kilometer, likeså til Oberammergau og Linderhof

Det er to ferjer som går fra Prien, Denne du ser her er nok den flest vil bli fascinert over, men jeg oppdaget ikke at det var hjulbåt før jeg tok dette bildet fra den andre båten på tilbakeveien. Utsikten mot alpene er intet mindre enn fantastisk!

Spaserturen er i flatt landskap, en fin tur.

Det er noe magisk over Chiemsee.  Det forstår du når denne lille kirken dukker opp. Helt ned i veikanten speiler den seg i vannet.  Straks etter entrer du brygga inntil Kong Ludwigs IIs rike. Her er knapt biler, og ingen andre enn dem som brukes til administrasjonen.

Se i vinduene…

Du kommer først til en bygning hvor du kan kjøpe suvenirer (bombe…)mat og billetter. Merk deg billetter en gang til. Du risikerer å måtte gå tilbake fra slottet om du ikke har kjøpt. Jeg husker ikke eksakt, men du må nok beregne ti-femten minutters gange på en helt flat vei. Det riktige å gjøre når du kommer fra ferja, er å skynde deg rett fram til bilettlukene – mens de andre fremdeles virrer med hodet og begynner å gå til skiltet hvor det står at du må kjøpe billett her…

En kirke er det også på øya, denne synes i motsetning til slottet også fra vannet.

Turen til slottet tar deg med tilbake i tid, helt til tiden da Ludwig regjerte. Den første delen går over dels åpne marker, den siste gjennom en trolsk skog. Du får ganske snart to valg, den ene med asfalt hvor hesteekvipasjene kjører, den andre rett gjennom skogen. Velg den!

Når du endelig har kommet hit, vil du snart forstå hvorfor dette er verdt en reise. Slottet er på sett og vis ikke ulikt andre slott. Men det oser av den triste historien. Hele slottet er en kopi av Versailles, til og med bildene inne i det, takmaleriene og de meste. Når du oppdager at slottet ble bygget fordi Ludwig ville hylle franskmannen som levde en stund før ham, da forstår du det absurde. For dette var ment som en storstue, en slags ufattelig stor statue av solguden. Ludwig hadde planer om å bygge det like stort som det franske, men det rakk han aldri. Pengene tok slutt, det samme gjorde livet hans.  Deler av slottet er gjort ferdig, men deler er også kun halvgjort. Som på de to andre slottene hans, må du ha med deg guide for å komme rundt.

En tur tar alltid slutt.

Historien ender med at Ludwig tømmer pengereservene i Bayern. En psykiater blir hyret  inn for å sjekke hodet hans. En dag blir de to funnet flytende. Den offisielle historien er at Ludwig tok selvmord, men hva er oddsene for at både han og pyskiateren skulle ta selvmord kollektivt?

Stedet hvor han ble funnet, var i Königsee 90 kilometer fra Herrenchiemsee. Her har ikke jeg vært, men dette er også stedet du må reise for å se Adolf Hitlers Ørnerede  Og har du kommet så langt, så er du så godt som i Salzburg..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.