Kirken fra tidens morgen

700 år før kristendommen kom til Norge, åpnet denne kirken sine dører for første gang. Allerde da keiser Konstantin vedkjente seg kristendommen startet byggingen av denne kirken rundt år 312.

Kirkerommet fra alternet mot hovedinngangen

Aquileia var allerede en stor by i år 300. Strategisk lå den i ytterkant av det nåværende Italia. På denne tida hadde Roma fremdeles sin storhetstid og rommet kanskje så mye som en million innbyggere, Aquileia 100 000 mens Venezia ikke en gang var påtenkt.

Bygd i flere omganger

Mosaikken i gulvet fra den opprinnelige kirken.

Kirken som du ser i dag, er bygd i flere omganger. Historien til bygget er mer enn 1 700 år, da skulle det bare mangle om ikke tidens tann har herjet godt med den. Mosaikken du vil se straks du kommer inn døren, er fra den første kirken, altså i fra det fjerde århudre. Fram til år 1900 var dette gulvet skjult fullstendig. Ingen visste om det.

Les mer om Basillica di Aquileia

Når du ser på bildet helt i starten av denne artikklen, ser du at gulvet til høyre ligger omtrent en meter høyere enn mosaikken i midten. Likeså er gulvet oppe ved alteret hevet.

Kalkmaleriene i hvelvingen bak alteret-

Slik var dette fram til det gamle gulvet ble oppdaget. I årene fra 1909 til 1912 ble det gamle gulvet hentet fram, slik at du kan se dette i dag.

Byen som krympet – Aquileia

Kirken er et konglomerat av ulike tidsepoker. Faktisk er her også mosaikk fra før-kristen tid, deler av gulvet er fra en bygningen som stod på samme plass fra starten av vår tidsregning.

Kalkmaleriene under kirken, med artikkelforfatteren…

Kalkmalerier

Freskene – kalkmaleriene – er vakre og forteller historien på et vis så analfabeter kunne forstå.

Verdt å merke seg når du kommer inn i denne kirken er også kalkmaleriene – freskene. Krypten med disse maleriene er fra år 900 og finnes en etasje under kirken. Her nede vil du også kunne se den eldste mosaikken i kirken. Faktisk vil du også se foten av klokketårnet, en opplevelse som er litt uvirkelig fordi her synes det tydelig at gulvnivået var en hel etasje lavere enn i dag.

Fra siste halvdel av 1000-tallet, er velvet innerst i kirken. Her er det også flotte kalkmalerier. Bildene er på alle flater, hvor enn du lar blikket hvile, hviler det på en bibelsk historie.

Til venstre for hovedinngangen har du også den Hellige grav, en kopi av den hellige grav i Jerusalem. Kopien er laget i det 11. århundrede.

Den hellige grav – kopi av originalen fra Jesu’ grav i Jerusalem.

Utstilling under bakken

Mellom kirkebyggetog klokketårnet, under plassen i dagen, er hele området en arkeologisk utgraving. Det er her det er mosaikkgulv fra den originale kirken, men det er også her det finnes rester av et romersk hus fra keiser Augustus tid. Akkurat som i Rimini hvor kirurgens bolig ble funnet ved en tilfeldighet i 1989.

Fra utgravingene under plassen mellom kirken og tårnet.
Utgravingene under kirkeplassen,. Se fundamentet til tårnet til venstre.

Igjen er dette en attrraksjon du kan fare igjennom på et blunk, du kan la historien fly inn i deg mens du knapt merker det, eller du kan suge inn alle inntrykk i timesvis. Helt til slutt er det klokketårnet. Her har du også en blanding av tidsepoker. Det opprinnelige tårnet ble bygget i år 1031, men ble forlenget 3-400 år seinere – helt opp til sine 73 meter i dag. Sjekk åpningstidene når du kommer, tårnet har kortere åpningstider enn resten av kirken. Det er bare hvis du vil gå helt til topps, det betyr nærmere 200 trappetrinn i stein. Trappegangen er relativ smal, for smal til at du kan møte andre hele veien.

Aquileia

Når du kommer helt til topps blir du på klare dager belønnet med utsikt fra Alpene i nord til Adriaterhavet i sør.

Dåpshuset ved siden av hovedkirken.

One thought on “Kirken fra tidens morgen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.