Keiserens sommersted

Selvsagt kan du reise til Wien uten å ha vært her på Schloss Schönbrunn – men du burde stikke innom! Du går virkelig glipp av en perle.

Slottet fra forsiden
Vær sikker på at du ikke blir alene, om du kommer hit.

Helt siden 1569 har eiendommen mellom bydelene Meidling og Hietzing vært i keiserlig eie, men først vel hundre år seinere ble bygget begynt å bli formet slik det er i dag. Det er svært lett å finne en trikk eller buss for å komme hit, enten du kommer inn fra hovedporten, Meidling Tor eller Hietzing Tor.

Selve haven rundt slottet er en yndet park for å gå tur, men også for joggere.

Tar du U-bahn, er det U4 som gjelder – stasjonen heter det samme som slottet. Eller du kan trikk nummer 10 eller 58. Buss har nummer 10A. Du kan også komme deg inn i parken for eksempel i Grünbergstrasse – eller «vår» inngang som er i Maxingstrasse og gjennom Tiergarten Schönbrunn. Dette er en eldgammel dyrepark, som er verdt et besøk. Definitivt. Det er nummer to på listen her i parken. Parken i seg selv er nummer 3, men den får du med deg på vei fra den ene til den andre enden.

Gloriete er et bygg som kun er til for pynten skyld. Men det pynter jo opp
Snorrette korridorer i alle retninger.

Rundt om i parken finnes et miniputtog som putrer rundt, et slikt et med forkledt traktor som tar deg med på en runde. Det er en nødløsning hvis du er dårlig til beins eller ikke orker å gå rundt. Men det er synd om du bare ikke gidder, for her får du dykket inn i en liten oase av keiserlighet.

Jeg bruker ikke mye plass på stedets historie, den kan du finne blant annet her:

Plassen foran slottet.

Det er her du kommer inn om du velger Grünbergstrasse. Derfra er det nedover bakke helt til selve slottet som du ser omtrent som det du gjør på det øverste bildet.  Selv har vi vært her tre ganger, i 2003, 2005 og i 2009.  Det er pusset opp utvendig på hovedbygget, derfor måtte vi besøke parken tre ganger før vi fikk sett slottet helt og uskjemmet. Fram til rundt 1960 – eller så – var slottet drevet kun fra statens side, seinere er det blitt et privateid firma som står for turismen. Etter det har  det blitt mer penger i kassa og mer til vedlikehold.

Palmehuset

Innvendig er dette slottet rett og slett storslagent. Og det kan sies selv om undertegnede har blitt litt blasert etter at temmelig mange slott er besøkt etterhvert.

Hva du ser rett over her, er også inne i denne gedigne og flotte parken – Palmehuset. En hel dag er det ikke noe problem å få til å gå i denne parken. Faktisk mener jeg at du burde bruke en dag her også, i all fall en stor del. Begynn i slottet før køene blir lange, så jobber du deg gjennom alt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.