Kapellet du blir besatt av

Den røde mursteinsbygningen gjør ingenting av seg, der den står ytterst i gamlebyen i Padova. Hvem skulle ane hva slags skatter dette 700 år gamle bygget skjuler?

Tilbygget i seg selv er stygt og i kraftig stilbrudd, men virkningen av speilene gjør det fascinerende diskret.

Det kunne skrives bøker om hvorvidt det lønner seg å lese bøker før man reiser. Ofte kan gleden være større når du tar for deg et helt ubleket lerret. Andre ganger ville du aldri funnet de virkelige edelstenene om du ikke hadde lest en smule.

Slik ser et ut utenfor inngangen. Strengt regulert, du får billett med tildelt tid.

Padova kan være en slik by. Rett nok har den en hel masse å by på, men jeg er redd jeg hadde hatt problemer med å sove om nettene om jeg ikke hadde besøkt Arenakapellet. Dette handler om å oppleve virkeligheten med alle sansene. Bygget er utvendig totalt dusinvare for mine øyne. Inne åpnet det seg en verden jeg ikke ante eksisterte. Dessverre er det ikke tillatt å ta bilder av kunsten inne, derfor får du nøye deg med utvendige bilder. Pluss de imaginære.

Selve kapellet var en gang en del av en stor villa eller palass om du vil, men det er det eneste som er blitt bevart. Ser du speilglassbygget nå?

La oss hoppe i det. Et godt råd vil være å bestille billett i forveien. Selv synes jeg det er veldig lenge å planlegge livet om jeg må planlegge dagen i forveien. Derfor reiste vi rett til kapellet og hadde flaks. For her er det ikke som andre steder. Kun 20 slipper inn samtidig i kirken. Besøkte varer i 30 minutter, men bare halvparten av denne tiden får du være inne i skattekisten sammen med Giottos fresker. Den første halve timen må du nemlig tilbringe inne i dette glassbygget du ser. Det er en stor sluse hvor du rett og slett får sitte i 15 minutter i klimatilpasset temperatur. Mens det ute var rundt 35 grader i skyggen, var det rundt 20 i slusen.

Slik får klærne dine det rette klima til å kunne være sammen med skattene inne i kapellet.


På denne måten blir også opplevelsen faktisk sterkere. Kvarteret benyttes til å vise film om Scrovegni kapellet og Giotto. Selv om du får se bilder på forhånd, blir de fleste stående å måpe når de kommer inn. Det er nesten som om Enrico Scrovegni forteller historien direkte til deg. Om hvordan han lot bygget bygges som et slags gedigent avlatsbrev til bøte for farens synder. Opprinnelige hadde kapellet to innganger, hvilket det forsåvidt har i dag også, men den inngangen som brukes er trolig den samme som familien Scrovegni selv brukte  – direkte fra palasset som var byd tett inntil.

Restene av den opprinnelige muren som var rundt eiendommen. Legg merke til hvordan nytt og gammelt lever hånd i hånd.

Hvordan kan dette forklares? Det du finner der inne er malt. Alt er malt. Først tror du her er benyttet marmor, men snart oppdager du at marmorens tredimensjonale struktur er malt. Tømmerhvelvningen er malt blå, som en himmel. De gamle trebenkene er intakt, men beskyttet mot turister som vandaliserer i vanvare om de får sjansen. Når du har fått innstilt øynene på herlighetene oppdager du bildeseriene på veggene. Alt hentet fra Bibelen, så klart.

Malerens navn er Giotto. Padova var selve hovedsetet for Italias hær under den første verdenskrig, også i den andre verdenskrigen ble byen ille bombardert. Mye gikk tapt, men dette utstillingslokalet for Giottos store kunst fra 1305 er fremdeles fullstendig intakt. Defor voktes kunsten som den skatten den er, ikke bare en nasjonal skatt, men en skatt for oss alle.

Selve museet er også vært et lite besøk. Det ligger vegg i vegg og det er her du får kjøpt billett om du ikke har gjort det på nett.

Opplevelsen av kunsten tror jeg er veldig forskjell fra person til person. Turistene vi var inne sammen med, var tydelig personer som oppsøkte akkurat dette stedet av en bestemt grunn. Nemlig for å studere de vakre bildene av den legendariske maleren. Selv har jeg sluttet å si jeg ikke er interesert i kunst. Jeg har bøyd med ned og åpnet øynene, lenge før jeg kom hit. Men har du sett bildene til Giotto og Mantegna, så tror jeg de aller fleste blir solgt. For ikke å si besatt…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.