I skyggen av det skjeve tårn

Inne i hodet har jeg alltid hatt et bilde av Det skjeve tårnet i Pisa, helt siden faren min besøkte det legendariske tårnet da jeg var guttunge. Å se tårnet i virkeligheten ble virkelig en opplevelse. Men ikke så stor som Mirakelplassen.

IMG 2692
IMG 2710
IMG 2705

Alle vet at Pisa har et tårn som er skjevt. Nysgjerrigheten min ble ekstra pirret for noen år siden da jeg leste om Galileo Galileis historie for noen få år siden. Galileio underviste på universitet her, men det var også her han begynte å møte motstand for sin viten. Derfor flyttet han til Det kommer jeg tilbake i en artikkel, som enten er skrevet nå eller blir det om ikke alt for lenge.. Det året han ble født, døde Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simon. Suset etter dem begge hører jeg når jeg parkerer bilen på en parkeringsplass vi tror er nærme rett plass.

På veien bort til bymuren, slår jeg også følge med Leonardo da Vinci i tankene. Aner ikke om han har vært i denne byen, men hans egen landsby er jo rett opp i gata. Og Lenoardo ville jo gjerne at Firenze og Pisa skulle bli venner.

IMG 2697

Inn i magen min flyr en hel sverm sommerfugler. Vi passerer gjennom porten i bymuren, går rett fram etter den beskrivelsen parkeringsvakten formante oss. Rett nok viste han seg å være en smart tigger med høyere intelligens enn meg. Han lurte meg, men fordi han var så hyggelig, belønnet jegham med et par euro.

Så får jeg min lønn. Rundt gatehjørnet er tårnet. Det skjeve tårnet. Jeg har vanskelig for å tro det. Temperaturen er så langt over 30 grader at jeg vet godt at jeg ikke er i hjemmelige omgivelser. Jeg tramper i bakken, liksom for å vekke meg selv opp.

Vi går inn, munnen min lar seg ikke lukke.

IMG 2711
IMG 2725

Tårnet er flott, mye vakrere enn hva jeg husker fra de imaginære bildene jeg har laget ut i fra bildene jeg har sett i bøker. Likevel bestemmer jeg meg for at jeg ikke vil bruke tid på å gå opp. Det kan de andre turistene stå i kø for å gjøre. Selv går vi inn i katedralen. Hvilken opplevelse! Jeg aner ikke hvor mange kirker jeg har vært inne i i mitt liv, men det nærmer seg kanskje tusen. Ikke husker jeg dem alle, men noen setter spor. Denne gjør det. Det kommer jeg tilbake i en artikkel, som enten er skrevet nå eller blir det om ikke alt for lenge.

Inn i kirken er det eneste gratis stedet å gå på Piazza dei Miracoli, Mirkalplassen. Du må likevel ha billett. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg hadde ikke planlagt turen til Pisa. Det var bare drømmene som skulle byttes ut med virkelige bilder. Rett nok ble det ikke slik, drømmene er bare mye fagrere etter dette møtet. Men jeg kjøpte billetter til de fleste av de andre byggene, uten egentlig å vite hva som er inne i dem.  Takken for det er at du får fribillett til å gå når du vil inn i katedralen.

Og der bare må du gå!

IMG 2738
IMG 2806

Gå inn hovedinngangen som er i motsatt side av tårnet. Hvis ikke støter du kanskje på den samme surpompen som skjelte ut turistene foran oss fordi vi gikk inn feil inngang. Jeg tror kanskje han hadde stått opp med ett eller flere bein feil denne dagen, men jeg lærte av turistene foran oss og rygget ut.

Etter kirkebesøket, er det besøk i dåpskappelet som godt kan stå på planen. Du trenger ikke nødvendigvis lang tid der inne, men marmorbyggene er bare vakre.

IMG 2833

Bygget ved siden av der igjen, ante vi enda mindre om. Faktisk forsto jeg ikke hva det var før jeg var dypt inne i det:  Et gravkammer, eller kirkegård om du vil. Fantastisk var ordet jeg skulle til å skrive, men det dekker bare ikke. Fresker er stikkord. Vakker kunst er det nest. Jeg tror faktisk ikke det er mulig å gå inn i dette bygget uten å bli rørt. Det skal det også være en artikkel til om her inne.

Så er det slutten. Museumet. Hele kirkegården ble nemlig ødelagt av bomber under siste verdenskrig. I tiår etter tiår har italienerne restaurert disse slik at du kan se dem til dels godt intakt. I museet stifter du nærmere kjennskap til hvordan dette er gjort.

Du behøver ikke være interssert i kunst for å ha glede av disse byggene som står i skyggen av tårnet, jeg tror simpelthen det er umulig ikke å bli litt påvirket av hva som er inne i dem. Hvis du klarer det, synes jeg du skal ta et besøk for å se om du har rett…

IMG 2950
IMG 2952
IMG 2957

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.