Hva er egentlig camping?

Er telt med harde og isolerte vegger like mye camping som brummende dieselmotorer på lastebilchassis? Eller skal alt være i bomull og lekke når det regner?

Vår Camp-let i Danmark

Har det slått deg at vi campister slett ikke er en unison gruppe mennesker, men snarere svært ulike? I Danmark sørger Campingrådet for at campingplassene følger normene, illusjonene om at i Danmark er alt friere blir gjort til skamme straks du har vært på en campingplass i noen uker. For her er reglene rett og slett slik vi ikke oppfatter vårt broderfolk: Nemlig svært firkantet. Du kan kjøpe øl i butikken lenge før du blir tørr bak ørene, men du får absolutt ikke lov til å ha en steinhelle eller to foran inngangen til teltet ditt.

Camping Mittagspize i Liechtenstein

I Danmark får du godt lov til å ha gulv under forteltet ditt, men la det ikke stikke utenfor! Har du løse gjenstander på din parsell, skal du strengt tatt fjerne dem og putte dem inn i teltet ditt hver eneste gang du reiser hjem. I alle fall om reglene skal følges til punkt og prikke. For å være sikre på at regelverket ikke flyter ut, gjennomføres det kontroller. Typisk etter en slik kontroll står det i brevet slått opp på santitærbygget etter besøkt, blant annet :

Camping Winsen i Tyskland

«I henhold til Campingreglementetes paragraf 12 må der på enhedspladsen ikke være opført bygninger eller opstilt fritstående antenner, flagstænger eller andre faste konstrukstioner,herunder hegn,faste bede, flisebeglægning, fast inddækning  under vogn med videre».

Spikertelt

Personlig har jeg både sans for det danske reglementet, samtidig ønsker jeg det dit pepperen gror. Jeg skal ikke forsøke å forstå det, men etter å ha reist i en årrekke rundt på campingplasser i en del av Europas land, er jeg skjønt enig i at det kan være en gode ide å regulere.

Skikkelig spikertelt

I Norge tilaltes det trehytter  utenfor campingvognene, de opprinnelige spikerteltene. Det finnes et bedre ord, nemlig hytter. For det er det er, hytter. Navnet spikertelt er konstruert for  å skape en slags illusjonom at dette er et telt – med spiker. Selvsagt er det ikke det, derfor er det også blitt svært mye strengere mange steder. Formelt skal det sendes en byggesøknad og det skal være åtte meter til neste boenhet.

Nærmere spikertelt kommer du ikke med teltduk
Regnvær på Camping Absalon i København

Heller ikke her har vi funnet opp kruttet i Norge,for slike spikertelt finnes en del andre steder. Jeg har sett dem i nord i Tyskland og jeg har sett dem i Lichtenstein på landets eneste campingplass, nemlig Camping Mittagsspitze. Her er hyttene laget helt rundt campingvognene, slik at vognene blir helt borte. Uten at jeg har belegg for dette, tror jeg det handler om eiendomsregler. Foran mange av hyttene står det nemlig sveitsiske biler.

Vintercamping med hytter på Hegna Camping i Seljord.

I nyere tid har det blitt mer og mer vanlig med slike spikertelt som du ser her. Nemlig platet hytter i plast eller aluminium. Og selvsagt med isolasjon i mellom platene. Isocamp var et av de første som produserte slike, men i dag finnes en rekke leverandører. Trolig er disse teltene også en av grunnene til at vognsalget har gått kraftig ned i Norge. Folk kjøper nye spikertelt og beholder sine gamle vogner.

I Tyskland og Østerrikie er det vanlig med faste helårstelt. Dette er telt som har kraftig reisverk i tre eller aluminium. Selve veggene er kraftig teltduk, noen av dem er også isolerte og har riktige vinduer og dører. Nedover er det også vanlig med ekstra takbeskyttelse. Først og fremst mot hagl, men også effektivt som lyddemper for regn.

Når jeg nærmer meg slutten på denne artikkelen, vet jeg ikke om jeg har klart å svare noe mer på hva camping er. Faktisk er camping nøyaktig hva du selv gjør det til. Og selv om det finnes flere regler i noen land enn andre, så tror jeg intensjonen er ganske lik hos oss alle. Nemlig at vi har lyst til å få nye bilder inn i hodet, eller slå av hodet totalt og bare ta det knusende med ro.  I Norge var det mange som raste da serien Livet på Larkollen gikk av stabelen ikke så lenge etter årtusenskiftet. Jeg elsket den serien, den gjorde meg stolt som campist…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.