Fredensborg slottshave og orangeri

Ingen slott er riktige slott uten en hage. Fredensborg er intet unntak. Her kan du rusle rundt og bare nyte stillheten og vakkerheten som omfavner deg på alle kanter.

Her ser du slottet fra innsiden av slottshaven.

120 hektar er hagen på, opprinnelig var det Johan Cornelius Krieger som anla hagen. Han var arkitekt, byggmester og gartner.  I følge historien skal han ha vært den første hagearkitekten som virket i Danmark

Nå. Hagen rundt Fredensborg slott er åpen fritt for publikum på dagtid, selvsagt også kostnadsfritt. Hvordan du vil oppdage hagen, er egentlig revne likegyldig og fullstendig opp til seg selv. Har du aldri vært her før, ville jeg likevel gått rundt slottsbygningene og startet i hagen på baksiden.

I et orangeri finnes det nettopp appelsiner.
Urtehagen med orangeriet i bakgrunnen.

Selve hageanlegget er flott fordi det er velpleid. I virkeligheten er det faktisk også restaurert kraftig i seinere år. Du vil finne en rekke veier, som leder til ulike steder gjennom skogen. Et av stedene du kan havne, er Nordmandsdalen.  Et annet er orangeriet og dronningens egen hage.

Du kan gå en bra tur i den store slottshaven på 120 hektar.

Det er hit du skal, som en del av det hele. Inn i det aller helligste kommer du ikke uten å betale billett, men det er den verdt. Se hvordan kryddervekstene er plassert ut i plantefeltene!  Dette er ikke bare til pynt, men også et anlegg hvor danske gartnere kan lære hvordan de klassiske hagene ble etablert. Og med de klassiske vekster!

Her er også et organgeri, et veksthus med både fuktig og varmt klima hvor både blomster og eksotisk frukt vokser med godt stell.Dette er ikke ikke eldre enn fra midten av 90-tallet. Veksthuset gjør det mulig å la de mindre hardføre plantene få riktig klima også om vinteren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.