Forstenet av Dinkelsbühl

Dinkelbühl forstenet oss. I samme øyeblikk vi kom innenfor bymuren ble vi så betatt at vi føler en sterk trang til å komme tilbake. Når som helst.

Vakker by, ikke sant?
Dinkelsühl bærer tydelig preg av å ha vært by en stund.


I dag er det kun tre byer i Tyskland som har komplette bymurer. Og alle ligger tett ved hverandre. Rothenburg ob der Tauber er en, Nördlingen den andre og Dinkelsbühl er den tredje. Alle tre kan du lese om her på Campist.info.Dinkelsbühl skiler seg fra de to andre, denne muren kan du ikke spaser på toppen av. Derimot kan du gå tett inn til veggen hele veien.

Store deler av muren er intakt. Her arrangeres også kveldsturer rundt muren.

På både dag og kveldstid går det organiserte turer rundt langs muren. Denne byen er nemlig et slags museum i egenskap av seg selv. Her er  vakre bindingsverkhus an mas. Vi visste absolutt ingenting om byen da vi ankom. Årsaken til vår ankomst var rett og slett at vi fikk det plutselig for oss at denne byen var et bedre utgangspunkt for å se våre utpekte mål langs den romantiske veien. Og et perfekt utgangspunkt for den videre ferd nedover mot Italia.  Derfor var vi også fullstendig uvitende om hva som ville møte oss da vi syklet fra campingplassen og inn til byen.

Hvert eneste år er det en festival i denne byen som har knapt 12 000 innbyggere. Og denne festivalen ble avsluttet akkurat da vi kom fram. Dette kalles Kinderzeche og har røtter tilbake til Tredveårskrigen som holdt fram i Europa fra 1618 til 1648. 

Ikke vanskelig å gjette i hvilket land dette er?

Denne lille byen var kraftig rammet i krigen, og en gang i 1629 var det den årlige skolefesten i gang, til tross for at det var knappe ressurser på grunn av krigen.

Inne i en av kirkene. Obligatorisk besøk.

Slik jeg har forstått det – med et forbehold på grunn av begrensete tyskkunnskaper – så kom barna i byen sammen med svenske barn, og av en eller annen grunn ble byen skånet for videre harde kamper. Derfor feirer byen hver eneste sommer dette barnespillet.


Og derfor vaier svenske flagg i vinden.Hva som er klart etter vårt besøk, er at ikke alt i festivalen er egnet for barn.  Skuespillerne og statistene er svært godt sminket. Og når hele byen går i kostymer fra middelalderen og har sminket krigsskader både her og der i tillegg til at mange er stup fulle, så blir det en spesiell stemning.Det var unntakene, spillet pågår en ukes tid i slutten av juli, og kan godt være et artig bonus for et besøk i denne koselige byen.

Den ene gangen vi var her var det en historisk festival.

Huset Deutsches Haus er det mest kjente i byen og er bygd en gang på 1400-tallet. I dag er dette hotell og restaurant. Opprinnelige var det en grev Drechel –Deufstetten som bygde huset. Utrolig nok klarte vi å være i huset uten å vite at det var nettopp dette. Først da jeg så på kvitteringen etter å ha spist det sedvanlige grillete Schweinhaxe, så jeg at det var dette huset vi hadde besøkt.  Men gammel og verdt et besøk er det uansett. Du finner det rett ved St. Georgskirken.


…og når kirken først er nevnt, kom deg inn ditt! Jeg har ikke hvor mange  kirker jeg har vært i løpet av mitt liv så langt, men dette er definitivt en av dem som jeg husker!Byen overlevde siste verdenskrig uten en skramme!


 Lurer du på hvilken campingplass som ligger kloss ved byen? Det er DCC Campingpark Dinkelsbühl.

Sykkel er et fint framkomstmiddel fram til byporten, derfra er det best å bruke beina.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.