Engelens slott i Roma – Sant' Angelo

Murene på Castello Sant’ Angelo har historie nok til sin egen bok. I løpet av vel 1 800 år har borgen vært festning, pavebolig og fengsel. Blant annet.

Erkeengelen Mikael har gitt navn til borgen etter at pave Gregor så engelen over borgen som svar på sine bønner.

Erkeengelen Mikael viste seg over Sant’ Angelo da pesten herjet Roma på slutten av 500-tallet. Engelen stakk sverdet i sliret, rett etter ble romerne befridd fra pesten. Men historien begynner ikke der. Vi må tilbake til keiser Hadrian som døde i år 138.

Du kan gå de aller fleste steder uten å være redd for å falle ned…

Hadrian hviler her, sies det. Dette er hans mausoleum. Beliggenheten er rett på motsatt side av Tevere enn der hvor keiser Augustus’ mausoleum ligger. Også det rundt.

De første steinene ble lagt rett etter keiserens død. Først da pave Gregor i 590 desperat gikk i prosesjon i Romas gater, fikk borgen sitt nåværende navn. På vei over det som nå kalles englebroen, så han erkeengelen Mikael over den runde bygningen. Akkurat mens engelen stakk sliren ned i sliren, oppdaget paven ham. Historien forteller at paven tolket dette som et tegn på at bønnene var hørt og at de skulle bli befridd. Siden har borgen båret navnet Castello Sant’ Angelo – Engleborgen.

Borgen har vært bolig til paver, men også en kraftig festning.

Engleborgen er umulig å se om du reiser til Vatikantet, i alle fall om du kommer til fots. Borgen ligger strategisk til ved bredden av Tevere. Fra bygningen til Peterskirken går det en mur som har blitt en del av den Aurelske mur etter keiser Aurelia. Her skal det også gå en hemmelig gang hvor paven kunne flykte trygt fra den enorme kirken og ut til borgen. Både i løpet av middelalderen og seinere renessansen, har bygningen blitt fikset på.

Utsikten fra restauranten inne på borgen er upåklagelig, eller hva?
Det unike med utsikten er at den er til alle retninger. Legg merke til muren til venstre, den går rett inn til Vatikanet.
Slike trodde jeg bare fantes i tegneserier…

Første gang jeg var i Roma, besøkte vi ikke borgen. Det tenkte jeg på med ujevne mellomrom i fem år etter. Ikke gjør den samme tabben. Skal du til Roma, sett opp et par timer til å besøke denne. Billetten gir deg adgang til det meste av festningen, først ute i borggården, så går du opp. Når du tror du ikke kommer høyere, gjør du nettopp det. Her stopper det ikke før du er på den gedigne terrassen på toppen av bygget, rett under engelen. Det unike er at utsikten går trill rundt. Du ser til alle kanter, her kan du forstå Roma. Du ser hvordan monumentet til Vittore Emanuelle II troner over byen, du ser Peterskirken, Borghese parken og nesten alt annet. Prøv!

Engleborgen har ikke bare vært festning og fengsel, den har også vært bolig for pavene. Faktisk er det flere leiligheter her inne. Når du har begynt å tro at alt bare er kald stein, kommer kultursjokket: Inne er det saler med de vakreste utsmykninger.

Vi besøkte Engleborgen tidlig i desember mens romerne pyntet gatene til jul. Tidlig om morgenen var det ikke mange menneskene inne, faktisk opplevde vi det som om vi var de eneste ganske lenge. Men regn med at det kan være kø andre tider på året. Det er derfor lurt å tenke på billett litt før du kommer til festningen. Eller være ute når de åpner portene for dagen. Søk på for eksempel «biglietti Sant’ Angelo», så dukker det opp flere sider med museumsbilletter. I 2019 betalte vi 16 euro per billett, den gir deg også rett til å komme inn i Palazzo Venezia rett ved Emanuelle-monumentet. Unn deg den opplevelsen også, men du må avlegge besøket i løpet av noen timer samme dag.

Englebroen er like gammel som festningen, men statuene er fra cirka 1600.

Billetter kan du finne blant annet her.

Utsikten fra toppen er flott. For de av oss som ikke elsker trange rom og store høyder, her er det forholdsvis god plass over alt. Og på toppen er det solide steintrapper uten at du får følelsen av å spasere på en knivegg 🙂

Borgen ligger rett ved elva Tevere eller Tiber som den kalles på engelsk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.