Ekstra tak over hodet

Når vi tror vi er unike i Norden som camper, kan vi begynne å tro om igjen. Faktum er at det over hele Kontinentet kryr av vogner. Og av artige ideer.

Ikke alltid vakkert, dette er ved Chiemsee i Bayern.

En av de artige ferieopplevelsene er å se hva slags utstyr andre har. Altså hvordan de bor. I flere år har det fascinert meg disse kreasjonene som er svært vanlige å ha på takene. Hvorfor har vi ikke dem her oppe?

Fra Tyrol, her blir det også rimelig bra med snø om vinteren.

Det mest ekstreme jeg noen gang har sett, er i Liechtenstein hvor vognene rett og slett er bygd inn. Seinere har jeg sett lignende andre steder. Likevel, hvorfor?

Takene du ser her, er festet på taket på ulike vis. Sannsynligvis har de også ulike funksjoner.  I Tyskland og Østerrike (produsentene er tyske) er det ofte tre konstruksjoner med duk over. Ikke så veldig rart, fordi teltene deres også ofte er spikertelt. Altså telt med reisverk av tre!Ikke alltid vakkert… dette er ved Chiemsee i Bayern

Enda et bilde fra Camping Inntal i Wiesing i Østerrike.

Har du sett hvordan vogner ser ut etter skikkelige hagleskurer, er det lettere å forstå hvorfor slike tak er smarte. De kalles også for beskyttelsestak. Men de har mange flere funksjoner. Kanskje ikke alle er nok til å rette opp det litt lite elegante ytre,men like fullt har de praktiske sider.

Dette er en italiensk versjon, mest for varme og haglbeskyttelse.

Hagle er nevnt. Men de beskytter også for sevje som drypper ned fra trær. Kanskje enda mer viktig er at de tar i mot for regnet. Regnvannet blir ledet di det skal og ikke inn i fortelt. Noen av kreasjonene er utstyrt med takrenner for å øke den egenskapet. Dessuten virker takene kraftig støydempende. Lett yr blir ikke lenger som tungt regn inne i vogna.

Slik ser det italienske ut innvendig.

Ofte glemmer vi at det er andre enn oss som har snø.  Beskyttelsestakene tar av for snøen, fordeler trykket der hvor vogna er sterk. Dessuten isolerer den, snøen smelter ikke på taket når du bruker vogna. Det er også lettere å måke, fordi det ikke lenger er noe som kan gå i stykker der oppe.  Det siste er en sannhet med modifikasjoner fordi det finnes også produsenter som legger inn nye takluker og piper i taket.

Sydpå har taket enda en funksjon. Det gir et lite isolerende lag mellom de kraftige solstrålene og selve vogna. Dermed blir det litt lettere å oppholde seg inne i vogna når det stråler som verst fra oven. Dette er den italienske varianten – mest for varmebeskyttelseI Italia har de ofte denne funksjonen. Her har jeg også sett at teltene ikke er like solide som de tyske. Istedet for den kraftige pvc-duken er det brukt mer stoffpreget materiale.

Her ser du også at duken er montert på en metallkonstruksjon. I tillegg er det direkte i den samme konstruksjonen montert en solskjerm som er stor nok til å gjøre jobben som nettopp det: Solskjerm. Vinklene på taket er også lagt inn slik at vannet vil renne av.


Her er en av produsentene som også produserer kraftige permanenttelt, nemlig MTH Zeltbau  og David Mayr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.