Dette er Danmark!

Danmark er ikke helt som du tror. For visste du at den høyeste klippeveggen deres reiser seg steilt 128 meter rett til værs fra havflaten? Velkommen til Møns klint.

Se den stupbratte skrenten, hvem skulle tro dette er i Danmark? Se de små menneskene der nede på stranden.

Vårt naboland i sør er lite, men likevel finnes her hjørner du vil bli overrasket over. Som for eksempel Møns klint. Eller sagt på et annet vis: Danmark er mer enn hvite sandstrender og idylliske sommerhus.

Møns Klint finner du på øya Møn. For alle som reiser med Danmarksfergene og lander i Hirtshals eller Fredrikshavn, kommer dere neppe hit. Jylland er flott, men Danmark er mer enn Jylland. Unn deg en tur øst i Danmark også, kom deg til Sjælland som hovedstaden er plassert på, så kjører du litt lenger sør. Fra København er det et par timers kjøretur før du kommer til Møn. Øya ligger rett nedenfor Møn – og et blitte lite stykke øst. Du vil neppe angre på å kjøre hit ned!

Landskapet er fantastisk flott å gå rundt i, og veldig godt tilrettelagt.

Jeg skal ikke trøtte deg med lange detaljer om hvordan dette geologiske fenomen har oppstått, men nøye meg med å konstatere at det er vakkert. Og veldig ulikt alt vi har i Norge.

For oss nordmenn er skogen i seg selv en attraksjon, fordi den er ren løvskog.

Dette er fjell, men ikke grunnfjell. Her har naturen jobbet på spreng i 75 millioner år med å presse sammen rester av plante- og dyrerester. Slikt blir det kalkfjell av. Ulikt fjellene vi er vant med, er dette relativt bløtt og til dels ustabilt. Det hender det faller både små og store biter av klinten ned mot vannet. Da er det om å gjøre og ikke være akkurat der.

Undertegnede har høydeskrekk, men ikke verre enn at jeg har klart å ta bildene her. Vi så flere personer som klatret utenfor gjerdene for å ta «tøffe» bilder. Sagt på en annen måte: Gjerdene er der for en grunn…

Skogen er bare flott på sommeren.

Området ved Dronningstolen har et stort senter som forteller om stedet. Det har jeg ikke besøkt for annet enn å kjøpre vann og iskrem, men det kan godt være et artig sted å oppleve. Ei heløler har jeg forsøkt meg på de 497 trappetrinnene helt ned til vannkanten. Det er ganske visst verdt turen, men prinsippet med å klatre 100 meter loddrett i høy temperatur var ikke det vi hadde behov for å forsøke denne dagen.  Du får sett veldig mye kun ved å holde deg på toppen og gå på stiene.  Disse er svært godt lagt til rette. Du behøver ikke være i god form, men det er bratt. Også i norsk målestokk. Heldigvis er det laget trapper. Og når du står bak senteretet, kan du velge å gå til høyre. Den veien er det laget trefortau som gjør det mulig å gå på en sti plan som et stuegulv. Supert tiltak!  Du får ikke sett rett ned fra det høyeste, men du får sett mer enn nok til å få et godt inntrykk av ormådet.

De frodige løvskogene er for oss nordboere kanskje vel så spennende. Slik ser ikke våre skoger ut – med veldig få unntak.   Skal du forsøke å finne dette stedet, tar du fram kartet og følger motorveien ned fra København et lite stykke til.  Ta utgangspunkt i byen Stege, så finner du skilt til dit du skal!

Kantene er stupbratte, men de er også usikre. Dette er ikke ordentlig fjell!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.