Den røde borgen på toppen

Den romantiske veien gjennom hjertet av Bayern er svært godt markedsført. Kanskje akkurat derfor har jeg styrt forsiktig unna.

Og akkurat derfor har jeg hatt en perlerad av vakre byer å oppleve. Rothenburg ob der Tauber er et av høydepunktene.

Overalt jeg har lest om Die Romantische Strasse, er det først og fremst Rothenburg som framheves. Først Rothenburg og så alle de andre. Det merker du også når du kommer til byen på besøk. Her er du ikke alene som turist.  

Rundt byen er det en ringmur som du kan gå tur p, om du vil.
Det er ikke like god plass over alt i gamle byer.

Byen ligger bare noen små kilometer fra mektige A7, så hit er det nesten ingen omvei å komme om du er på langtur. Faktisk kan denne romantiske veien være en god ide å besøke litt nå og litt da. Skal du ta hele strekningen p å 350 kilometer, så har du ikke tid til å så veldig mye annet den ferien.Sentrum av byen er lett å finne. Når du først har funnet byen, er det skiltet til ”Altstadt” slik tyskerne er svært flinke til. Det er sjeldent tvil om hvordan du finner gammelbyen. 

Rådhuset (tror jeg…)

Parkeringsplassen helt inntil bymuren, er det derimot ikke helt sikker du finner plass på. Den er brukbart stor, men blir fort full.  Det gamle rådet om å komme seg tidlig opp om morgenen kan du godt bruke her også.Gjør deg selv tjenesten å notere navnet på porten du går inn gjennom. Har du først kommet innenfor murene, kan du oppleve det som vanskelig å finne ut hvilken port du skal gå hjem gjennom.

Kirker er alltid gode til å speile av hvordan kulturen har vært – og er.

Noter deg det tipset om du skal besøke Nördlingen litt lenger sør på veien, der er muren betydelig lenger og veldig mye lettere å gå seg bort på…Inn porten. Klatre opp på muren, gå veien der oppe. Du behøver ikke å gå hele runden, men unn deg i alle fall et par tårn bortover. Da vil du samtidig også få et godt inntrykk av hvordan denne 1 000 år gamle byen er etablert. Navnet betyr jo Den røde borgen på toppen over elva Tauber.

På tur i byen

Historien er broket og full av dramatiske historier.  I 1172 fikk byen status som by.

Julebutikken er et helårs julemarked – i tysk stil.

Allerede den gang ble murene bygd for første gang rundt byen. Faktisk står tre av tårnene den dag i dag! Nemlig Markusturm, Weisser Turm og Røderbogen.Kirken midt i byen ble påbegynt 1311. I sommer hadde kirken 700 års jubileum den 24. juli – altså i 2011.  Helt tilfeldigvis var vårt besøk i byen nettopp den 24. juli og hele byen feiret kirken –St Jacobs Kirche – sine første 700 år. Kirken er nyrestaurert de siste ti årene for å framstå som en vakker pryd til 700 års dagen.I byen er det en mengde severdigheter. Den største av dem er egentlig det å gå rundt i de gamle bygatene i seg selv. Her er nemlig svært mye av bygningene fra middelalderen intakt. Her ser du vegger så skjeve at det er underlig at de står, noen hus er flotte, andre bærer veldig preg av å være flere hundre år.

Flott by å rusle stille og rolig rundt i – selv om du skal ikke bli overrasket om du støter på andre mennesker.

Til rådhusplassen må du uansett ta deg en  tur. Se på den gamle klokkespillet med figurene som hever glasset og vrir seg mens klokka slår! Eldgammel mekanikk.Rådhuset er ” Det nye Rådhuset” – som ble bygd i 1572. Dermed kan vi vel  være enige i at det ikke er så veldig nytt?  Her kan du gå opp i tårnet om du vil.  Jeg gjorde et forsøk på det, men da vi kom opp på toppen av selve rådhuset og skulle over i nabohuset hvor selve tårnet er, ble det trangt. Når du går og subber opp i taksteinen på innsiden i et hus som er bygd for 500 år siden, da slår min høydeskrekk inn betydelig tidligere enn normalt.


Men det var fin utsikt fra øverste etasje også…Julebutikken er et sted som mange vil ha glede av å gå innom. Den er et besøk verdt. I seg selv er den fysisk stor, men siden det er gamle hus, så er det mange rom å gå igjennom.  Og her kommer du ikke ut før du har vært igjennom alt…Nesten halve byen ble bombet sønder  og sammen under Den andre verdenskrig, men vi kan være skjønt enige om at det er bra så mye fikk bestå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.