Chateau Chillion – Sveits' stolthet

Beliggenheten til Chateau Chillon alene er verdt et besøk. Her er Sveits på sitt vakreste, helt innerst og øst i Genevesjøen. Ikke rart Lord Byron ble betatt.

Inngangspartiet, gå over brua og du havner i en svunnen tid!

Ta fram kartet og se på Genevesjøen. Geneve selv ligger helt vest i sjøen. Kjør 100 kilometer østover og du vil se Chateau Chillon på høyre side ut av bilvinduet. Stopper du ikke, er det nærmest en forbrytelse: Dette bør du se!

Rett innenfor i borggården.

Du blir ikke alene. Chillion er blant de mest besøkte slottene i Europa. Beliggenheten er tett på byen Veytaux. Skjønt by, her bor ikke flere enn du kan stapp inn i en boligblokk i en storby. 822 mennesker skal bo her. Slottet er ganske visst en hjørnesteinsbedrift i dag.

Koordinatene til Chateau Chillon skal være 46.414167°N 6.9275°E

Nok en gang må vi tilbake til romerne. Chillon ligger ved enden av Rhonedalen, det er her du kommer om du krysser alpene fra Aostadalen i Italia over Store Sankt Bernhardpasset til Sveits. Chillon ligger strategisk til for alle som ønsker å passere, derfor fant romerne dette som et lurt sted å plassere en post.

Selve grunnen under slottet, er en liten øy av sandstein. Montreux ligger i gangavstand unna. Etter sigende skal navnet på slottet være det samme som øya det ligger på. Chillon skal stamme fra en gammel, lokal dialekt og bety «plattform». Altså slottet bygd på en plattform.

Den første konstruksjonen på stedet skal ha blitt bygd på 900-tallet en gang, men sporene etter romerne er funnet både her og videre langs Genevesjøen. Blant annet i Lausanne. Arkeologene har gjort funn som stammer fra bronsjealderen på stedet.

Nede i den eldste delen av slottet. Det er her Lord Byron risset navnet sitt inn i en av søylene.
Slottet er mer enn harde murer og kalde kjellere, her er også flotte festsaler og mange andre rom.
Innskriften til Lord Byron

Du kan lese mer om Chateau Chillons opprinnelse her på Wikipedia eller på stedets egen nettside. Begge disse sidene er på engelsk, men foretrekker du fransk, finner du det også.

Camping de Vidy Lausanne kan være et godt utganspunkt for å besøke slottet, om du foretrekker camping.

Gjør deg selv en tjeneste: Kom tidlig om morgenen. Vi ankom i 11-tida en varm julidag, da var det fremdeles mulig å parkere langs hovedveien uten å måtte gå alt for langt. Da vi reiste, var det mange som måtte gå rimelig langt tilbake til bilene sine.

Har du besøkt mange slott, er det kanskje ikke så mye som skiller seg fra andre, med mindre du tar deg bryet med å se på litt av historien. Blant annet kan du lese om hvordan Lord Byron ble inspirert til å skrive The prisoner of Chillon i 1816. Lorden var kjent for å reise mye rundt, blant annet rakk han å bo syv år i Italia – til tross for at han døde som 36-åring i 1824. Går du ned i kjelleren under slottet, ser du han har risset navntrekket sitt inn i en av søylene. Du finner den lett, den er rammet inn slik du ser den på bildet her ved siden av.

Hva jeg liker med slike slott som dette er at du kan ha like stor utbytte av det enten du er interessert i historie eller ei. Jeg vil anbefale deg å stikke innom siden til slottet, som jeg har lenket til over også. Se høydepunktene som er listet opp og omtalt på den siden. Men du kan også godt reise hit uten annet fore enn at du vil se på et gammel bygg. Du vil ikke bli skuffet!

Naturen er flott i dette området. Reiser du rett fram på bildet, kommer du til Italia og Aostadalen.
Denne gamle hjuldamperen går fra Ouchy i Lausanne.

One thought on “Chateau Chillion – Sveits' stolthet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.