Aquileia – Byen som krympet

Motorveien A4 er i 2019 i ferd med å bli ny på grensen mellom Veneto og Friuli-Venezia Guilia. Reis 2 000 år tilbake og du kan svinge inn til storbyen Aquileia.

Dette er noe av det første du ser etter at du har gått fra basilikaen. Her var det markedsplass – tror man.
Stikk en tur innom museet som rommer store skatter.

Storheten forsvant da hunneren Attila red inn på slettene fra øst i år 452. Selv om de smarte borgerne i stor grad klarte å flykte før Attila entret bymurene. På utsiden av murene hadde innbyggerne bygd figurer av tre, som på avstand skulle se ut som soldater. Kanskje var dette med på å kjøpe tid for flukt.

Havet flyttet seg

Museet har to etasjer, i tillegg er mye av funnene stilt ut rundt i hagen

Trolig bodde rundt 100 000 mennesker i byen allerede i år 0. Byen var en viktig handelsby og lå tett inn til havet. I dag bor det 3 500 mennesker der og havet er 100 kilometer unna.

Vi kjørte ikke motorveien, snarere SS 14 som går hele veien fra Venezia. Lokalveien snor seg vel 110 kilometer gjennom det paddeflate landskapet. Fra Cavaliono slipper du unna med 90 kilometer.

Du forstår at du har ser gamle søyler som står rakt opp til venstre. Du kjører på via Giulia Augusta. Kjør litt til og du kan svinge inn til venstre. Her er det en stor parkeringsplass. Du trenger ikke orientere deg noe mer enn det. Aquileia har alt i gangavstand herfra.

Pyramiden av gamle urner ble bygget opp en Enrico Maionica på slutten av 1800-tallet og siden blitt værende slik.

Det 73 meter høye tårnet som rager bak lave hus, er umulig ikke å oppdage. Gå dit! Har du giddet å kjøre hit så er du litt interessert i det gamle, derfor er du nå på rett vei!

Kirken fra 300 e.Kr

Kirken er i seg selv en attraksjon. Den ble bygd året etter at kong Olav Haraldsson ble drept i Slaget på Stiklestad og kort tid etter på gjort til Sankt Olav. Vi er nå i 1031 og slaget blir regnet som starten for innføringen av kristendom i Norge. Her i Aquileia derimot bygde de denne kirken på ruinene etter en kirke som allerede hadde rukket å bli 700 år gammel.

Mosaikk fra antikken på museet.

Legg historiebøkene på skuldrene dine, ta en tur inn i kirken. Det gjorde også vi, det finner du i en egen artikkel. Fortsett videre rett fram, etter at du har gått ut av kirken. Er du usikker på retningen, spør i informasjonen her. Du vil neppe finne mengder med andre turister, derfor slipper du de lange køene.

Områdene med utgravinger fra byen er overalt. Skal du se dem alle, trenger du hele dagen.

Utgravingene

Når du har kommet bort til veien med store trær, som kaster skygge som du garantert vil sette pris på om gradestokken er like nær 40 grader som den var da vi besøkte denne byen.

Du kan gå herfra til museet. Unn deg selv en tur innom der. Du trenger ikke bruke timesvis, du greier deg godt med en time. Eller du kan utforske det i detalj. Aquileia er et funn, en gedigen utgravingsplass som få utenfor Italia har hørt om.

Se hvordan byen så ut

Du kan gå rundt, drømme deg bort. Ta en titt på filmen som er lenket til over.

Museet rommer ufattelige skatter.

Historien har vært tøff mot denne lille byen. En gang mot slutten av det første årtusen, ble den rammet av en voldsomt jordskjelv. De av bygningene som hadde klart å holde seg, klappet sammen. Noen hundre år seinere skjedde det igjen, da ble mange av de andre bygningene i byen ristet i stykker.

Brutal elv

Elven Terzo har også vært brutal. Noen ganger har den dratt med seg så mye slam at byen har blitt flommet over og gravd ned. Selve kirken som opprinnelig ble bygd da det ble kristendommen og romerne sluttet fred rett etter år 300, fantes det lenge knapt spor etter. Rett etter skiftet fra 1800 til 1900-tallet, fant man ut at gulvet i kirken hadde et annet gulv en meter under.

Som om ikke det er nok, under andre deler av kirken finnes også mosaikk fra antikken. Både fra den gamle kirken, og fra huset som lå på samme plass opprinnelig.

Mosaikken er intet mindre enn imponerende.

Slik kan du gå gjenom hele denne byen. Den simpelthen bugner over av historie fra såvel antikken som middelalderen. Dette er en utflukt som er helt utmerket fra alle campingplassene på Cavalliono-halvøya, fra Venezia eller om du velger Camping Aquileia. Den kjenner jeg ikke, men den ser overraskende bra ut på hjemmesiden deres.

Og om du har gått lei og har parkert bilen som beskrevet over, så kan du gå inn på vannmelonrestauranten vis a vis og spise deg både mett og utørst på nettopp melon…

One thought on “Aquileia – Byen som krympet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.