Byen som falt ned fra himmelen

To ganger under Tredveårskrigen sto det harde slag i Nördlingen. Fremdeles er ringmuren rundt byen intakt. Det er en opplevelse å komme hit for å se!

Fortsett videre, ta hele runden. Så kan du spise en god lunsj!
Nåløyet.

Nördlingen en av de tre byene som har bymurer intakt i Tyskland, dette er den sydligste og den av byene som er nærmest Donau. Du rekker godt alle tre byene på en dag, men skal du ha riktig utbytte av dem, bør du ha minst halvannen dag. Nördlingen er kanskje den av byene som framstår som ”nyest”.

Hvor mye av denne byen som ble offer for den meningsløse Verdenskrigen i 40-årene, er jeg ikke kjent med. Ringmuren rundt byen er godt restaurert, men den bære også preg av å være nettopp det. I forhold til Rothenburg ser denne nesten ny ut. Til gjengjeld var jeg ikke redd for å lene meg mot gelenderet her som jeg var i Rothenburg.

Kanskje er denne muren noe av det som gjør denne byen spennende.

Slik ser byen ut.

Middelalderbyen skal ha røtter tlbake til romertiden. Det skal ha blitt funnet rester etter en romersk festning bygget i år 85 e.Kr Navnet på dette byggverket var Septemiacum og ble funnet under byen. Byen regner seg selv som 1100 år gammel. I 1634 da slaget ved Nördlingen sto, var denne byen en av de viktigste handelsbyene i Tyskland. Allerede 30 år tidligere var William Shakespeares Romeo og Juliet satt opp i en forenkelt utgave. Faktisk var dette en av de tidligste oppsetningene av den kjente dikteren utenfor hjemlandet England.

I sluttscenen i filmen Willy Wonka og Sjokoladefabrikken svevde en glass heis ove en by – det var over nettopp denne byen.

Kirken

Byen er også sentrum for området hvor det falt ned en gedigen meteoritt i sin tid. Helt eksakt ligger byen seks kilometer sørvest for det nøyaktige sentrumet i krateret. Beregninger har kommet fram til at nedslaget var rundt 14,5 millioner år siden. Krateret skal være cirka 24 kilometer i diameter. I dag er bunnen i krateret fra 100 til 150 meter under de eroderte veggene i krateret. Først i 1960 fant man ut at krateret var laget av en gedigen meteoritt og ikke en vulkan. Det er også et mindre krater 42 kilometer vestenfor dette krateret.

Inne i kirken

Databeregninger i nyere tid har kommet fram til at meteoritten hadde en diameter på 1,5 kilometer, mens den mindre tvillingen mer beskjedne 150 meter i diameter.   Hastigheten blir anslått til å ha vært i sammenstøtet cirka 20 km/s, eller om lag 74 000 km/t …

Lettere å se er det 90 meter høye tårnet Daniel som står som en del av Saint Georgs kirken midt i byen. Dette bygget er svært markant og umulig å ikke se fra bymuren.   Rådhuset i byen er fra det 13.-århundre, og det er rett ved siden av.

I byen kan man også finne det bayerske jernbanemuseet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.