Byen i bakken – Lausanne

Uansett hvor lenge du har vært i Lausanne, du kan ikke unngå å oppdage byens særpreg: De bratte bakkene.

Ingen by jeg har vært i er så bratt som Lausanne. Som nordmann tror trodde jeg det ikke før svetten silte ned på alle kanter. Ikke gidd å gå opp alle bakkene, med mindre du er veldig glad i å gå bakker. De har laget en t-bane som gjør det mye enklere å bli kjent med byen. Ta banen opp, så kan du gå ned igjen.

Ta M2 fra Ouchy til Riponne og du går rett ut på markedet.
Du finner mye rart på markedet. Og masse mennesker

Tror du jeg overdriver? Fra bryggekanten ved Genevesjøen til høyeste punkt i byen er det 500 meter høydeforskjell. Det er et lite fjell.

Slik høyde gir praktfull utsikt. Selv om det er bakker over alt du går, blir det bare en lek om du bruker banen. Jeg har kun erfaring med camping som overnattingsform i Sveits, og da har vi alltid fått gratiskort til buss, trikk, t-banen og tog. Benytt det! Fra Camping de Vidy Lausanne og inn til byen, er det rundt tre kilometer flatt terreng. Dit kommer du lett med sykkel eller buss.

Les om Camping de Vidy Lausanne

Utfordrende med bil

Tar du med deg bilen, vil du måtte jobbe litt for å finne en god parkeringsplass. Det kan godt være det går an å finne parkering til en bobil, men jeg tror du vil måtte lete en stund. Langs bygatene er sannsynligheten stor for at noen har funnet parkeringsplassen før deg.

Rundt 140 000 mennesker bor i Lausanne. Akkurat stort nok til å bli den fjerde største byen i Sveits. Det vil si at byen er lett å håndtere både for nordmenn, svensker og dansker. Tross størrelsen føles den som en metropol. Historien hviler tungt rundt i byen. Ikke så rart, fordi den slapp som de fleste byer i Sveits lett unna Den andre verdens krig. Byen bugner av gamle bygg.

Romerne grunnla byen

Litt rart å tenke på at også dette er en by som romerne gjorde til en by. Den gang de regjerte over store deler av Europa, var byen konsentrert om området mellom Vidy og Ouchy. I kort gangavstand fra Camping de Vidy er både det romerske museet og ruinene fra bosetningene fra den gang. Historien til Vest-Romerriket kjenner vi, det klappet sammen. Det gjorde også bosetningene her ved Genevesjøen. Folkene som allerede var på plass, trakk inn mot Ouchy og opp i høyden. Den bratte skråningen gjorde det betydelig lettere å forsvare seg mot inntrengere.

Dette er rett nedenfor trappen du så på forrige bilde. Går du her, kan du gå i gågater et godt stykke ned bakkene. Finner du fram til Cafe du Grutli, så var det forresten et meget hyggelig bekjentskap.
Lausanne er full av gamle bygg, og noen som er litt hummer og kanari. Prangende er de i alle fall.

Før du går ned trappene, burde du ta en tur bortom katedralen Notre Dame de Lausanne. Da vil du først og fremst se en vakker kirke som har grunnvollene sine fra 1 200 tallet. Dernest vil du få en gedigen utsikt, slik som den du ser på denne sidens første bilde.

Lett å finne fram

Byen er lett å finne fram i, men finn deg gjerne et kart (selvsagt). Google gjør også jobben fra mobilen din, om du foretrekker en liten skjerm. Selv om du i de trange gatene kan miste litt retningen, så er ikke byen større at du vil komme fram – før eller siden – likevel.

Både onsdag og lørdag er markedsdager i Lausanne.
Chateau d’Ouchy er bygd på tomten til et gammelt slott. Bygningen er et hotell.

Billig er det ikke i Sveits, og Lausanne er i alle fall intet unntak. Det meste koster. En lunsj eller middag gjør et godt innhogg i lommeboka. Her snakker vi dyrt som i at Norge er billig. Så er det da godt å vite at noen har høyere priser enn oss.

Olympisk museum

Blir du lei av å gå rundt og se på gamle bygninger, så finnes her også en rekke museer. Det olympiske museet er et av de nyere av dem. Selv om du ikke er nevneverdig interessert i sport, så er det et spennende besøk. Igjen, har du fått rabattkortet fra campingplass eller hotell: Husk å dra det fram og spør om du får rabatt hver gang du skal betale en billett av et eller annet slag. På det olympiske museet slår de av flere franc. Verdt å ta med seg.

For nordmenn er det artig å se at Lillehammer 1994 ikke er en fantasi, vi hadde vinterlekene det året. Fakkelen som kronprins Haakon tente med, er tatt vare på, sammen med alle de andre. Ikke en eneste fakkel er lik en annen!

Like selvsagt er også flere av figurene som er hedret. Drakten til Marit Bjørgen er på plass. Så selv om langrenn kanskje ikke er verdens største idrett, så er den stor nok til at den er viet bra plass i museet!

Lausanne er en liten by, bare tre-fire kilometer ut av sentrum og du er i hyggelige boområder.

Artig er det også at du veldig lett kan finne hovedkvarteret til IOC, spesielt om du camper. Nærmeste nabo til Camping de Vidy Lausanne er nemlig IOC. Vi selv oppdaget det helt tilfeldig på Google. Undertegnede satt for moro skyld og søkte opp IOC for å finne ut hvor i Lausanne de holder til. En smule forbauset reiste jeg meg opp da jeg oppdaget at det jeg var hundre og femti meter unna. Da jeg reiste meg opp og snudde meg så jeg de øverste etasjene på bygningen deres…

Stille og bedagelig

Det er artig å gå rundt i boområder også, for å se hvordan folk har det i andre land 🙂

Det finnes mange gode argumenter for å bo på et hotell midt i en by, men det finnes også mange veldig gode grunner til å bo på campingplasser i utkanten også. Den åpenbare forskjellen i boform, kan det være mange meninger om, det artig etter undertegnedes mening, er når plassene ligger slik til at du rett utenfor kan spasere rundt i boliggater. Kan du like en stille og rolig spasertur i rolig miljø, så er det for deg. Særlig vis du våger å stanse og snakke med tilfeldige mennesker.

Genevesjøen

Lausanne har minst en flott egenskap til, som det er viktig ikke å glemme. Nemlig Genevesjøen. Den minner mye om alle både Luganosjøen og de italienske sjøene, på en ting nær: Du skal ikke langt ut fra byene før du er på landet. Sveits er stille og rolig. Og stillhet kan være ubetalelig.

Jeg er ingen stor vinkjenner, men er godt fornøyd med å smake litt forskjellig. Kantonen som Lausanne er hovedstaden i, heter Vaud. Dette er også et vinområde. Rett utenfor bysentrum begynner vinmarkene. Her lages god vin, både rød og vin. Skal du lære mer om dem, må du finne andre enn meg å spørre. Når jeg ser på listene til Vinmonopolet finnes det ikke vin fra dette området. Det synes jeg er litt synd, men kan du ikke la det være en unnskyldning til å reise ned hit?

Og skulle du bli lei av byen mens du er der, hva med å ta en båt til dette slottet? Eller hiv deg på toget en knapp times tid og du er i Geneve. Klyp meg i armen!

Genevesjøen er vakker. Fra Ouchy går det passasjerbåter som kan ta deg med på sightseeing. L

3 thoughts on “Byen i bakken – Lausanne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.