Bobilferie eller campingtur?

Hvorfor reiser noen på bobilferie mens andre reiser på campingtur? Finnes det forskjeller?

Her er campingvognen plassert et par steinkast fra Adriaterhavet. Er vi da i Syden?

En gang forsøkte jeg meg på italienskkurs. I en pause kom jeg i prat med et par av de andre som også elsker Italia. Da jeg fortalte litt om vårt forhold til Italia og at vi stort sett alltid har med campingvogna hengende bak bilen, kom det fra den kvinnelige halvdelen av paret:

Tenk å våkne opp med denne utsikten! Luganosjøen er like vakker om du kommer i bobil, campingvogn eller landet på flyplassen ved siden av campingplassen.

«Vi er sånne som reiser»

Slik ser bakenden ut på et vogntog, uansett hva slags kjøretøy du har…

-Vi camper ikke, vi er sånne som reiser. Vi bruker alltid fly når vi skal til Italia.

I Ravenna kan du overnatte i bobil. Vi bodde i Rimini og kjørte til mosaikkbyen noen få kilometer lenger nord.
Rundt i Wien har vi vandret mange ganger. Vi har bodd på hotell, i teltvogn og i campingvogn. Alle besøkene like fantastiske.

Jeg tror i beste fall at det var klønete formulert. For hvordan tror hun vi får campingvogna ned til Italia?

Like fascinerende er det å se at mange drar på «bobilferie». Ikke camping. Kanskje betyr det akkurat det samme, for noen gjør det ikke det.

Tilfeldige møter

Det flotte med campingturer er at du får besøkt mange steder – som her på impulsivt stopp i Como.

Jeg har snakket med folk i campingbil som i fullt alvor har hevdet at «det er en annen type mennesker som kjører bobil». Men jeg har også snakket med campister i vogn som har uttrykt at de «aldri skal bli som dem som kjører bobil».

For tjue år siden kjørte jeg Camp-let, altså telthenger. Vi meldte oss inn i caravanklubben, fordi vi mente vi det ikke er forskjell på ferieformen ut i fra hva du kjører i eller med. På en av de første sammenkomstene fikk jeg høre:

-Å, ja. Er dere så gammeldags? Ja, det er bobil som gjelder nå!

For en dust

Jeg tenkte: For en dust. Så la jeg det fra meg. Tenkte ikke mer på det, likevel får jeg støtt og stadig spørsmål om hvorfor vi ikke har bobil. Svaret er at vi faktisk ikke ønsker bobil. Men vi er ikke i mot bobil på vegne av andre.

Det finnes ikke annet enn et imaginært hierarki inne i noens hoder om at det er forskjell på ferieformen. Camping er telt, camping er campingvogn og camping er bobil. Verken mer eller mindre. Alle former har sine fordeler, alle har sine ulemper.

Telt er lett og koster lite. Campingvognen kan du huke av og dra på sightseeing med bilen alene. Bobilen kan du parkere og sove på mindre plasser inne i en by. Ofte er det lettere å kjøre med bobil, fordi den gjerne er en del kortere og i ett stykke. På den annen side er en godt lastet og utrustet campingvogn en smal sak å kjøre med. En teltvogn er lettere å dra, men kan være mer ustabil enn en campingvogn. Skal du rygge er en lang campingvogn mer villig til å svinge som du vil enn en kort telthenger. Men teltvognen kan du huke av og snu rundt på et blunk selv på en smal vei.

Fast og løs

Alt har fordeler og ulemper.

Selv er jeg både fastligger og løsligger. Hele året har jeg campingvognen stående på samme flekk, ved siden av en liten platting. Bortsett fra når jeg hekter vogna på bilen og kjører sydover i Europa en måneds tid hvert år.

Campingferie blir akkurat det du selv vil gjøre det til.

Det viktige er å finne et sted å være, få nye bilder inn i hodet som næring til nye tanker. Ingenting handler om hva som er best ferieform, alt handler om hva som er best for nettopp deg. Enten du sover under åpen himmel eller har campingbil bygd på lastebil med en prislapp oppunder 10 millioner kroner med Ferrari i garasjen i første etasje.

God tur!

One thought on “Bobilferie eller campingtur?

  1. Et veldig fint og godt skrevet innlegg helt enig med deg vi er alle på tur for å kose oss å ha det hyggelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.