Bli med til Gaustatoppen

Stort høyere enn dette kommer du ikke med bil i Norge. Veien mellom Rjukan og Tuddal i Telemark tar deg opp tl over 1200 meters høyde.

Telemarks høyeste fjell 1883 m.o.h.
Veien opp er ikke bred, men bratt…

Slik begynner veien, men frykt ikke.Denne veien er blitt betydelig utbedret og har fått ny betongkant mot avgrunnen. Selv om du skulle finne på å ha med deg campingvognen over her, vil du klare å møte de fleste på de verste stedene. Og om du ikke gjør det, ja da kommer det til å kile mer i magen enn de fleste liker.

Dette er en vei som dyr klokt i å ta uten campingvogn. (selv om det er mulig og lovlig)

I slutten av 80-årene hadde jeg gleden av å kjøre her noen få ganger med lastebil. Det var før veien ble utbedret. Det også gikk, men veldig morsomt er det ikke. Skrekken den gang var å møte en med campingvogn, men i dag vil både lastebilen, personbilen og veien være bedre. Men kan du la være med vogn, så kjør rundt – det er også en flott tur!

Nyt hele veien opp.

Kjør videre, veien opp ligger foran deg. Kommer du på vinteren, er sjansen størst for at veien er stengt. Veien har vært forsøkt holdt åpen, men den formuen det koster i forhold til hvor liten trafikk som har behov for å kjøre over her, gjør at den er stengt. Du vil snart se på bildene hvorfor . På toppen har du nemlig ingenting å ta i mot for snøen. Her blåser det rett inn fra alle kanter – i 1300 meters høyde.

Til høyre her kan du se hvordan svingene ser ut. Denne veien er en av de bedre serpentinerveiene i Telemark, fordi du har god plass i svingene til å legge ut om du har vogn bak hekken på bilen.

Det kjører lite lastebiler her. Fv. 37 langs Tinnsjøen er bedre egnet for store kjøretøy – inkludert campingvogner.
Ikke alle norske hytter er luksuriøse, men utsikten er upåklagelig her i fra.
På det høyeste er du oppe i 1260 m.o.h.

 Når du har kommet helt opp til toppen, så forstår du hvorfor det er et poeng i å kjøre opp hit. Du opplever nemlig  fra bilvinduet skikkelig høyfjell. Her finnes ikke et eneste tre så langt du kan se. Selv om du ikke vil legge ut på en lang fjelltur, kan du stanse bilen og kanskje raste.

Opplevelsen av norsk, vill og tilnærmet uberørt natur er stor – selv for oss som har det som bakhage. Denne veien er trygg på alle måter, men husk om du har tenkt deg på fottur, så gjelder fjellvettreglene. Her kommer tåken fort. Som du IKKE ser på bildene, så er fjellet betydelig høyere enn veien.

Primærfaktoren – altså høyden fjelltoppen ruver over terrenget rundt er ikke mindre enn 950 meter, til toppen som er 1883 meter høyt. Du må gå – i luftlinje – 93 kilometer for å komme til en fjelltopp som er høyere. Fra Rjukan og opp er det 1,6 kilometer rett til værs.

Derfor er Gaustaoppen majestetisk midt i Telemark. Utsikten fra toppen er nesten 60 000 kvadratkilometer. Det vil si at om denne hadde væt midt i Danmark, ville du kunne se hele landet og mere til.

 Midt på fjellet – du forstår når du er der – kan du parkere bilen og gå opp til toppen. Da får du en god vandrertur. Jeg skal innrømme at jeg ikke har vært på toppen siden jeg var pur ung. Den gangen behøvde jeg ikke mer enn 58 minutter til topps, men i dag ville nok 2,5 timer vært nærmere virkeligheten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.