Salzburgs høyborg

Hohensalzburg er majestetisk. Likevel er dette et festning bygget for prinseerkebiskopen i Salzburg, slik som Marienfestnung i Würzburg.

Restaureringen av bygningene er gjort slik at du kan få se hvordan det en gang var.

Derfor bytter jeg ut Richard Wagner med Wolfgang Amadeus Mozart i spilleren. La oss dra til hans hjemby!

Jeg har aldri vært den store lytteren av klassisk musikk, selv om jeg forstår det er vakkert.Likevel, Giuseppe Verdi har røsket og dratt i meg slik at jeg har havnet i Verona. Richard Wagner var lurendreier som sannsynlig lokket Kong Ludwig II av Bayern slik at han reddet skinnet sitt. Etter å ha besøkt flere av disse stedene, har musikken festet seg til bildene. Slik havner jeg rett tilbake på en lang imaginær reise straks musikken spiller opp.

Kart over bygningene i festningen
Reisen inn i festningen setter deg flere hundre år tilbake i tid.
Inne bak murene er det en hel, liten by

Erkebiskop Gebhard von Helfenstein skal være mannen som fikk satt byggingen i gang for vel 1 000 år siden. Nærmere bestemt i 1077. Selvsagt så det ikke slik ut den gang, rett nok har de ligget noen hestehoder foran oss her i nord i utviklingen inntil vi fant oljen, men så langt framme var de neppe. Det første bygget var i tre. Dette er jo et området som ligger kloss inntil alpene. Salzburg ligger den dag i dag bare noen lange steinkast i fra den tyske grense. Eller på den tiden sånn midt i verden omtrent. Landskapet er flatt, men fjellet som festningen er bygget på, er noe av det første som reiser seg av alpene. Rett bak troner de massive fjellene som beskyttet mot sør.

Gradvis ble festningen bygd ut. Ringmuren og tårnene reise seg i 1462 under prins-erkebiskop Burkhard II av Weisspirach. I dag går det klatretog opp, altså en bane som til forveksling kan ligne på Fløibanen i Bergen. En skinnegående taubane. Derfor er det lett å komme seg opp i høyden. Men hva tror du når jeg forteller at allerede i 1515 ble det bygd slikt brattbakketog her – og at det i bunn og grunn er den samme linjen som benyttes i dag..? Det betyr at da Mozart ble satt til verden hadde det allerede vært bane opp hit i 250 år!

Utstillingen vitner om en svunnen tid – heldigivs

Gamle slott vekket for en liten årrekke siden min interesse for historie. Jeg tror nettopp dette slottet kan være en real drahjelp for mange små som ikke er så veldig opptatt av historie. Slottet er stort – enormt – det er plass til å gå rundt og det er lov til å ta og føle på masse. I tillegg gir utsikten et spektakulært sys i magen.

Ikke prangende pynt, men en god historiebok.

Som festninger flest finnes det broket historie. Det var en grunn til at de ble bygd. Alle mennesker var ikke snille med hverandre den gang heller. Om det var erkebiskopen som ikke var snill, eller om det var angriperne, kan man bare gjette seg til. Men faktum er at i 1525 var Hohensalzbuerg på det nærmeste beleiret. Det var gruvearbeidere, bønder og byfolk som slo seg sammen og forsøkte å utmane biskopen.  Napoleon og hans menn var en plage også her. Tre år etter at Venezia ble erobret i 1797 slo general Jean Victor Marie Moreau til og overtok festningen. Seinere ble den brukt som brakker for tropper, men i 1861 ble festningen nedlagt.

Glimt fra utstillingene.

I dag er det nesten absurd å tenke på det, men allerede på slutten av det 19. århundre startet konserveringen av festningen. I 1892 ble festningen på nytt åpnet – denne gang som en turistattraksjon! Ikke lenge etterpå innhentet Den første verdenskrigen festnngen. Da ble det brukt som fengsel for italienske tropper. I 30-årene var det nazister som ble satt her – før samarbeidet med Tyskland.

Svært mye kan skrives om festningen. Jeg vil likevel nøye meg med bare en liten brøkdel. For jeg synes dette er et svært godt eksempel på et sted som bør oppleves. Salzburg er en flott by, som er liten og enkel å parkere i om du kommer med bil. Litt mer utfodring med bobil, men det er jo alle byer. Festningen har store områder som er åpent for publikum, her kan du løpe igjennom på en times tid eller du kan komme tilbake dagen etter for å se enda mer. Det blir hva du gjør det til.  Bygningen er ikke det mest prangende, men det gir deg et godt glimt inn i fortiden. Innvendig har de vært så vennlige å holde på den opprinnelige struktøren på bygningen, slik at du kan se hvordan tiden har forandret byggeskikken. Artig.

Dimmensjonene på dette byggverket å toppen er 250 meter langt og 150 meter bredt. Altså 37 500 kvadratmeter. Eller som et norsk småbruk – på toppen av et fjell midt inne i en by.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.