1 900 år gammel kirurgisk klinikk

Ville du latt deg operere i dette huset? Domus di Chirurgo ble bygget i cirka år 150 evt. Eksakt hva som skjedde innenfor dørene er lite kjent.

Piazza di Luigi Ferrai er stedet hvor et tre ble hugget og gravd opp i 1989. Det startet det hele.

Piazza Luigi Ferrari heter en liten park i Rimini, bare noen få steinkast fra det mest sentrale sentrum. På plassen vokser det flere store trær, i 80-årene gav et av trærne opp. De lokale myndighetene så ingen andre muligheter enn å fjerne treet. Først felle det, deretter grave opp roten.

Da begynner historien, i 1989. Det vil si, plutselig kom historien tilbake. For mens man gravde fram roten, dukket spor av det gamle huset opp. Kort tid etter fortsatte utgravingene, denne gang uten de mest brutale maskinene. Nå var det arkeologene som entret plassen.

Etter sigende skal huset ha brent ned allerede etter et par hundre år, restene av huset er blitt bevart under overflaten.

Noen kvartaler lenger borte spaserer vi. Temperaturen er så høy at vi forsøker å gå på skyggesiden, noen ganger skifter vi retning ikke fordi vi skal dit, men fordi det er der skyggen er

-Hva er Domus di Chirurgo? spør min kone.

-Aner ikke, svarer jeg. – Men kan vi ikke gå dit og forsøke å finne det ut?

Hun har funnet navnet på kartet. Vi har nettopp vært og sett på Ponte di Tiberio  slik at vi har sett at Rimini byr på eldre historie enn vi kunne tenke. Ute på Piazza Luigi Ferrari ser vi trær, og et lavt murhus med mye vinduer. Vi ser på hverandre og forstår ikke hva det moderne huset skal være så spennende for.

Jeg titter inn vinduet og blir forbløffet. Det er et hus inne i huset. Etter funnet av Domus di Chirugo har de lokale myndighetene latt det bygges et hus som rammer inn funnet. Fantastisk, en permanent utgravingsplass…

Dette er trolig en del fra palasset som ble bygget senere.

Ingen andre er i huset, bortsett fra en ung jente bak disken. Hun selger oss billetter og forsvarer prisen med at vi kan gå gratis på bymuseet i to dager. Vi smiler tilbake. Vi skal bare spandere en eneste dag på Rimini, fordi vi ante ikke hvor spennende denne byen egentlig er.

Selv om huset naturlig nok er fullstendig smadret, er det mye igjen av det. Utgravingene viser at huset var stort, at det har hatt to etasjer og at det var inndelt i en mengde rom. Flere steder er mosaikken i gulvene bevart, arkeologiene har centimeter for centimeter kalt historien fram fra glemselen.

Under utgravingene har det blitt funnet utrolige 150 kirurgiske instrumenter, men det er også funnet mye farmakologisk utstyr. Hvor langt legevitenskapen hadde kommet på denne tiden, er ikke helt kjent. Ei heller hva slags kirurgi som ble bedrevet. Trolig har folket her hatt mye viten som kanskje ble borte igjen i ettertid. Romerne var allerede i byen.

Ut i fra instrumentene som er funnet, mener man at de i stor grad har blitt brukt til ulike former for traumer i skjelettet, altså brudd etter skader. Det er også funnet et instrument som er sjeldent. Nemlig Diocles skje, et instrument som ble brukt til å trekke ut pilspisser fra menneskekropper.

Eieren av huset skal ha vært en kar ved navn
Eutyches. Navnet hans sammen med en inskripsjon risset inn i en vegg med noe som kan ha betydd «Eutyches er god», ble funnet under utgravingene. De lærde mener dette navnet er gresk. Utsmykkingen og det orientalske preget i mosaikken viser i samme retning.

Museet er moderne, men glir lett inn i bybildet.

Området som er rammet inn av huset, rommer 700 kvadratmeter. Her er det også rester etter et senantikk palass. Trolig har det også vært en kirkegård akkurat her, men de siste 1 200 årene før treet ble gravet opp, var ruinene dekket med jord.

Det hører med til historien at utgravingene holdt på i 18 år før publikum fikk komme til og se. Den 7. desember 2007 åpnet museet for besøk.

Og så plutselig en dag i juli 2018 fant vi veien hit, geleidet gjennom den historiske byen av skyggen.

One thought on “1 900 år gammel kirurgisk klinikk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.